Το ΓΕΕΘΑ απαντά στον εκνευρισμό της τουρκίας με μόνιμη επιφυλακή σε Έβρο και νησιά



Στον Έβρο και το Αν. Αιγαίο κάποιοι πάντοτε φρουρούν Θερμοπύλες και ιδιαίτερα αυτό το κρίσιμο διάστημα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες δοκιμάζονται ιδιαίτερα

Θεωρητικά βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης της Ελληνοτουρκικής κρίσης που κράτησε κάτι περισσότερο από ένα 5μηνο κι έχουμε περάσει στη στάση αναμονής του προσκλητηρίου από την Άγκυρα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Η βδομάδα που πέρασε όμως έδειξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει και πάλι το πρώτο στάδιο του τορπιλισμού των συνομιλιών πριν αυτές ξεκινήσουν.

Οι Αξιωματούχοι της, χρησιμοποιώντας την ρητορική των απειλών κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, σ’ αυτό το πρώτο υποτίθεται νέο βήμα, ώστε να ροκανίσουν τον χρόνο και να δηλητηριάσουν το κλίμα. Η Αθήνα κρατά σημειώσεις για όλα όσα πράττονται αυτές τις ημέρες και περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

Την ίδια ώρα και με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Επιτελείο δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να διατηρήσει την αυξημένη εγρήγορση μιας και η Τουρκία κατέβασε το καλό προσωπείο που φόρεσε πριν τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά και μετά τις αποφάσεις του Κογκρέσου για κυρώσεις λόγω των S-400.

Η Τουρκία έχει βαρύ παρελθόν…

Όμως οι Επιτελείς γνωρίζουν και από το παρελθόν κάτι ακόμα, ότι η Άγκυρα έχει «παρελθόν» που κανείς δεν το ξεχνά, ιδιαίτερα όταν έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως και σε άλλες επίσημες για την Ελλάδα αργίες.

Η ασέβεια κυρίως σε ημέρες της Χριστιανοσύνης είναι διαχρονικά καταγεγραμμένες, μέσα από τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Αυτό έχει κάνει το Επιτελείο να δίνει εντολές για την αυξημένη επιφυλακή στους ακριτικούς σχηματισμούς αλλά και στα φυλάκια του Ανατολικού Αιγαίου.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες τόσο από τις επισκέψεις της ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής σ’ όλη την Ελλάδα κι άλλες που οι Ανώτατοι Αξιωματικοί βρέθηκαν στα επιχειρησιακά κέντρα για να συνομιλήσουν με τα φυλάκια και το προσωπικό.

Σίγουρα οι μέρες αυτές είναι για την ανταλλαγή ευχών, όμως είναι και μέρες πονηρές που απαιτούν εγρήγορση διότι πάντοτε ο κίνδυνος μιας προβοκάτσιας ελλοχεύει κι όσοι υπηρετούν στην εσχατιά της χώρας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το σκηνικό αυτό.

Βεβαίως, τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και οι Αρχηγοί των κλάδων αυτές τις γιορτινές ημέρες θα βρεθούν και πάλι κοντά με τους ανθρώπους που κλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα να υψώσουν τείχος απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις.

Φυσικά από κοντά εκείνο που επισημαίνεται από τους ηγήτορες είναι πως όσοι υπηρετούν στην ακριτική Ελλάδα βρίσκονται εκεί υπέρ βωμών και εστιών.

Η κρίση με την Τουρκία έφερε νέα δεδομένα στη φρούρηση

Η παρατεταμένη Ελληνοτουρκική κρίση έφερε και πολλά διδάγματα στο Ελληνικό Επιτελείο και οι αναφορές από τους σχηματισμούς, ανανέωσαν σημαντικά τους τρόπους δράσης σε Ελληνικούς βράχους και νησίδες του Αν. Αιγαίου, οι οποίες έχουν αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη φρουρά, ιδιαίτερα ενισχυμένη με τα μέσα που απαιτούνται αλλά και τα τμήματα άμεσης αντίδρασης σε πλήρη επαγρύπνηση.

Στον Έβρο οι περιπολίες και οι φρουρές στα προκεχωρημένα φυλάκια είναι κι εκεί με περισσότερο προσωπικό αλλά και τις Ειδικές Δυνάμεις που από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν εγκατασταθεί πλέον στο Νομό, διασκορπισμένες εκεί ακριβώς που χρειάζεται η παρουσία τους.

Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα είναι μονίμως στραμμένα και με ιδιαίτερη προσοχή στην Τουρκία και στα παράνομα βήματα που συνεχίζει να κάνει στο μονοπάτι των προκλήσεων, με την επανάληψη της ρητορικής των εντάσεων και των παράλογων αξιώσεων, στο Επιτελείο δεν έχει σταματήσει κανείς να εργάζεται για την υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος.

Από την μια πλευρά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως τα RAFALE, η αναζήτηση της νέας φρεγάτας με την οποία θα πορευτεί το Πολεμικό Ναυτικό τα επόμενα χρόνια και η αναβάθμιση της ραχοκοκαλιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των F-16, υποπρογράμματα που αφορούν και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το μεγάλο στοίχημα της αύξησης σε προσωπικό που είναι ο ξεχωριστός και ο πιο δυναμικός πολλαπλασιαστής ισχύος.

Μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να βγουν στον «αέρα» οι νέες προκηρύξεις για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης αλλά και τους πρώτους νέους 1600 Επαγγελματίες Οπλίτες. Άλλωστε η ηγεσία θέλει τους διαγωνισμούς on air πριν την αυλαία της δύσκολης αυτής χρονιάς.