Στ. Γκίκας: Δημιουργία Μόνιμης Αεροναυτικής Δύναμης “Επιβολής της Ειρήνης” στη Μεσόγειο



Μία ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την σημερινή ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων όπου τα μέλη της συζήτησαν με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο κ. Γκίκας, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι τέτοιες ημέρες πριν από 25 χρόνια εξελισσόταν η κρίση των Ιμίων, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία ήλθαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη. Το περασμένο καλοκαίρι, ζήσαμε ξανά μία επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο και σε μείζονα ελληνοτουρκική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Με αφορμή την άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής Βουλής, κ. Πιέρο Φασίνο, περί ανάγκης για μία στρατηγική Συλλογικής Προστασίας και Ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου για τις χώρες του Νότου, ο κ. Γκίκας πρότεινε τη δημιουργία μίας Μόνιμης Αεροναυτικής Δύναμης “Επιβολής της Ειρήνης” στην περιοχή, με συμμετοχή των χωρών του Νότου. Υπενθύμισε, ότι πριν από λίγους μήνες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, τόνιζε απευθυνόμενος στον πρ. Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την αναγκαιότητα επιβολής της Ειρήνης (peace enforcement) στην ΝΑ Μεσόγειο.

 Πρόκειται για μία ενέργεια που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε προκλητικές ενέργειες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τρίτες χώρες.