Σκωτσέζικο ντους από την Άγκυρα



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - Μανώλης Κωστίδης

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως αυτό το έχει αναφέρει στις συνομιλίες του με Ευρωπαίους ηγέτες. Ομως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, επέμεινε πως στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν θα συζητηθούν μόνον οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, αλλά «όλες οι διαφωνίες».

Eν τω μεταξύ, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πορτογαλία την Τετάρτη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Σάντος Σίλβα, δήλωσε ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα «είναι μη διαπραγματεύσιμο» και ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο σχετικά με αυτό. «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα και μη διαπραγματεύσιμο: δεν χρειάζεται να διαπραγματευθούμε με άλλη χώρα για να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα». 

Ο Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ρωτήθηκε για τις διερευνητικές επαφές και αφού αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με την Αγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «σε όλες αυτές τις συνομιλίες, το αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη ήταν ένα ζήτημα που αντιμετωπίσαμε θετικά.

 Εχουν υπάρξει επίσης συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μας. Εμείς, με τη σειρά μας, συμφωνήσαμε για να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Τώρα, μετά τους ειδικούς εκπροσώπους μας, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού. Είμαστε ανοιχτοί στο να προβούμε σε αυτά τα βήματα. Αυτές οι εξελίξεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πριν από περίπου δέκα μήνες, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε αρνηθεί να «βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι» με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όταν τους είχε καλέσει για συνάντηση ο Μπόικο Μπορίσοφ. Μια αποκάλυψη την οποία είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφο της εφημερίδας Sabah, τόνισε πως στις διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. «Αν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε “ναι” ή “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Για ελληνοτουρκικές συνομιλίες τεχνικού επιπέδου, που θα εκκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, κάνει λόγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, επίκειται η έναρξη διαλόγου τεχνικών κλιμακίων στην έδρα του ΝΑΤΟ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ερντογάν αντέδρασε στις πληροφορίες που θέλουν να επιβάλλονται νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. 

«Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα στον τομέα της άμυνας λαμβάνοντας άδεια από κάπου. Ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε ότι θα μας κατευθύνουν οι χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε πως η χώρα του διαπραγματεύεται την προμήθεια δεύτερης παρτίδας S-400.