Ρωσία: Επιβεβαιώθηκε η εξέλιξη του PAK DP MiG-41, αντικαταστάτη του MiG-31



Το Mikoyan MiG-41 ή αλλιώς PAK DP (μελλοντικό αεροπορικό σύμπλεγμα αναχαίτησης μεγάλης εμβέλειας) είναι ένα στέλθ αναχαιτιστικό/βαρύ μαχητικό αεροσκάφος που εξελίσσεται από την ρωσική αεροπορική βιομηχανία Mikoyan Gurevitch. Το αεροπλάνο πρόκειται να αντικαταστήσει το MiG-31, που είναι σε υπηρεσία με την ρωσική Αεροπορία, στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Σύμφωνα με τον Ρώσο αμυντικό αναλυτή Βασίλι Κασίν, το MiG-41 θα θεωρείται ως ένα έργο 5++ ή 6ης γενιάς.

Οι εργασίες πάνω στο υπερηχητικό αναχαιτιστικό PAK DP MiG-41 αξιοποιούν στοιχεία απ’ τα έργα MiG-701 (Izdeliye 7.01), MiG-301 και Mikoyan MiG-321 που άρχισαν εντός της δεκαετίας 1990. Σύμφωνα με φήμες το αεροπλάνο ίσως να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία στα μέσα των δεκαετιών 2020 ή 2030. 

Ως αναχαιτιστικό, η κύρια αποστολή του φημολογείται πως θα είναι η αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγνωριστικών αεροπλάνων που επι του παρόντος εξελίσσονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και την Κίνα. Για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων φημολογείται ότι το PAK DP θα δημιουργηθεί έχοντας ως βάση την σχεδίαση του MiG-31.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, η πρόθεση είναι το MiG-41 να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους μεταφέροντας το πολυλειτουργικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (MPKR DP) το οποίο θα αποδεσμεύει αρκετούς υπο-πυραύλους με σκοπό να αυξηθεί η πιθανότητα αναχαίτησης των υπερηχητικών όπλων. Το PAK DP, προορίζεται επίσης να μεταφέρει πυραύλους προσβολής και κατάρριψης δορυφόρων.

Τον Ιανουάριο 2021, η επιχείρηση Rostec, ο ιδιοκτήτης της Mikoyan, ανακοίνωσε ότι το MiG-41 είχε εισέλθει στην φάση της ανάπτυξης.