ΗΠΑ και Γαλλία αναζητούν ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο



ΗΠΑ και Γαλλία αναζητούν ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο με… δικαιολογία την μεγάλη άσκηση Dynamic Manta.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη από οκτώ χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Τουρκία και Γαλλία.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας θα εξασκηθούν στην αναζήτηση ρωσικών υποβρυχίων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ναυτικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USNI), η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου, με επικεφαλής τον ναύαρχο του Ισπανικού Ναυτικού, Manuel Aguirre Aldereguia.

Ο γαλλικός στολίσκος, με επικεφαλής τον αερομεταφορέα Charles de Gaulle, θα ασκήσει αντι-υποβρύχιες αμυντικές αποστολές σε συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε πραγματικές.

Το ΝΑΤΟ θα αναλύσει τα αποτελέσματα της άσκησης, με έμφαση στις δυνατότητες επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Συνολικά δώδεκα πλοία επιφανείας θα συμμετάσχουν στην άσκηση, έξι υποβρύχια (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων δύο πυρηνικών υποβρυχίων της Αμερικής και της Γαλλίας) καθώς και μεγάλος αριθμός αεροσκαφών διαφόρων τύπων.

Νωρίτερα , η Profile ανακοίνωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας να εναλλάσσουν τα αεροπλανοφόρα τους στην περιοχή, για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους στην αντιμετώπιση των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.

«Ο γαλλικός στρατός απείλησε την Τουρκία: Τα Rafale είναι έτοιμα για σύγκρουση», τιτλοφορείται άρθρο του τουρκικού yeniakit.com.tr, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι επικαλούνται Γάλλο αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στον ελληνικό τύπο.

«Ο Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί, είπε στον ελληνικό τύπο ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί μετά το συμβάν μεταξύ του γαλλικού και τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά της Λιβύης το περασμένο καλοκαίρι», σημειώνει το yeniakit.

«Είμαστε τώρα έτοιμοι για οτιδήποτε. Τα μαχητικά μας είναι φορτωμενα με σκληρά οπλικά συστήματα και μπορούν να ανταποκριθούν όποτε θέλουν», τονίζεται.

Πριν από μερικούς μήνες, οι Γάλλοι ισχυρίστηκαν ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά της γαλλικής φρεγάτας Courbet στην Ανατολική Μεσόγειο τρεις φορές, με ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι το γαλλικό πλοίο ζήτησε βοήθεια από ελληνικό πολεμικό, επειδή ήταν τυφλό και το ραντάρ του δεν λειτουργούσε.

Η Γαλλία ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ραντάρ της τουρκικής φρεγάτας κλείδωσαν το γαλλικό πολεμικό και γυρίζουν τα όπλα της εναντίον του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν συνέβη τέτοιο περιστατικό.