Αμερικανός αναλυτής: ''Κάτι τρέχει με την υγεία του Ερντογάν''



Γνωρίζει κάτι;
Ο γνωστός Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν αναφέρει ότι ο Ερντογάν έχει πολλά και διαφορετικά θέματα με την υγεία του, ενώ το ζήτημα αυτό είναι ταμπού στην Τουρκία.  

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά “ο θάνατος του Ερντογάν είναι ένα θέμα για το οποίο οι Τούρκοι μιλούν όλο και περισσότερο. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν θα γίνει εξήντα επτά. Η υγεία του ίδιου έχει πολλαπλούς κινδύνους. Το 2006, λιποθύμησε μέσα στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο προκαλώντας πανικό ανάμεσα στους απελπισμένους σωματοφύλακες του.''

Πριν από μια δεκαετία, ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Το 2017, λιποθύμησε ενώ προσευχόταν σε ένα τζαμί. Φέρεται επίσης ότι είναι επιληπτικός. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι σίγουρος για έναν ειρηνικό θάνατο. 

Κάθε δημοκράτης πολιτικός ξέρει πότε λήγει η θητεία του, αλλά οι δικτάτορες ξυπνούν αναγνωρίζοντας ότι κάθε μέρα θα μπορούσε να είναι η τελευταία τους. 

Αν πεθάνει ο Ερντογάν, η όλη τελετή θα γίνει με κρατικά έξοδα, αλλά ο ίδιος μπορεί επίσης να ζήσει τις τελευταίες του ημέρες στην εξορία. 

Πώς θα μπορούσαν όμως οι Τούρκοι να τιμήσουν τον Ερντογάν μετά το θάνατό του; 

Η Τουρκία αντιμετωπίζει συχνά τους ηγέτες της με μεγαλύτερο σεβασμό αφού πεθάνουν πιο πολύ από ό, τι όταν αυτοί ζούσαν, ενώ η χώρα εδώ και πολύ καιρό έχει ισλαμοποιηθεί. 

Κατά τη διάρκεια των προηγουμένων δεκαετιών, οι συμμορίες του κόμματος ΑΚΡ λυμαίνονταν το κράτος, αλλά πλέον η δύναμη τους εξασθενεί με τον καιρό. 

Η πιο σεβαστή προσωπικότητα στην Τουρκία παραμένει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που ίδρυσε τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία πριν από σχεδόν έναν αιώνα. 

Το μαυσωλείο του στο Anıtkabir, βρίσκεται πάνω από μια καταπράσινη γειτονιά στην κεντρική Άγκυρα. Πριν από την εκρηκτική ανάπτυξη της Άγκυρας, οι κάτοικοι σε όλη την λοφώδη πόλη μπορούσαν, όπως μια σύγχρονη ακρόπολη, να το δουν. 

Τουρίστες, σχολικές ομάδες, διπλωμάτες και ξένες στρατιωτικές αντιπροσωπείες συνεχίζουν να το επισκέπτονται τον ίδιο τάφο σε σχεδόν καθημερινή βάση. Το μνημείο του Ατατούρκ μπορεί να είναι το μεγαλύτερο, αλλά δεν είναι ο μόνος Τούρκος ηγέτης που τιμήθηκε με μαυσωλείο.

Το 1960, ο στρατός εκτέλεσε τον πρωθυπουργό Adnan Menderes, ο οποίος κυβέρνησε την Τουρκία στη δεκαετία του 1950. 

Ενώ τον έθαψαν αρχικά σε ένα μικρό μέρος υπό τη σκιά του İmralı, της φυλακής με την υψηλότερη ασφάλεια της Τουρκίας, οι τουρκικές αρχές τελικά τον αποκατέστησαν, χτίζοντας ένα μαυσωλείο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο βρίσκεται τώρα. 

Ο συνάδελφός του Menderes, ο Celâl Bayar, πρόεδρος κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1960, αν και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το ίδιο δικαστήριο που καταδίκασε τον Menderes, και υπηρέτησε μόνο τρία χρόνια και πέθανε το 1986 σε ηλικία 103 ετών, η  τουρκική κυβέρνηση τον τίμησε με ένα μαυσωλείο στην Προύσα.

Ο Turgut Özal, του οποίου το κεντροδεξιό Κόμμα της Πατρίδας κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική για μια δεκαετία, έχει το δικό του μαυσωλείο κοντά στο παλάτι Τοπκαπί στην κεντρική Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερντογάν τώρα προς παρόν απολαμβάνει την εικόνα ενός ευσεβούς μουσουλμάνου, αλλά, πίσω από κλειστές πόρτες, αποφεύγει την ασκητική ζωή. 

Η απαίτηση του Ερντογάν για παλάτι 1.000 δωματίων είναι οποιαδήποτε ένδειξη, ότι περιμένει πολύ περισσότερα σε περίπτωση που ο ίδιος αποδημήσει. 

Η εκδίκηση εκατ. Τούρκων όμως θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την επιθυμία του Ερντογάν για μεταθανάτιες τιμές.

Ο Ερντογάν είναι αυτήν την στιγμή ο πιο μισητός άνθρωπος της Τουρκίας. Εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους έχει απολύσει, φυλακίσει ή ανακαλέσει συντάξεις δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ. 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Ερντογάν, όχι μόνο ανταγωνίστηκε πολλούς Τούρκους, αλλά έχει επίσης κάνει τον εαυτό του τον πιο μισητό και μεταξύ περιφερειακών κρατών και παραδοσιακών συμμάχων της Τουρκίας.

Θα γίνει άραγε ο δεύτερος Ατατούρκ;  

Σε τελική ανάλυση, είναι δύσκολο για τους Τούρκους μαθητές να επισκέπτονται εύκολα ιερά στο Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ ή τη Σομαλία", έγραψε ο Μ. Ρούμπιν.

Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω για την υγεία του Ερντογάν ο Αμερικανός ειδικός που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος;  


ΠΗΓΗ