Ο Συριακός Αραβικός Στρατός μεταξύ σφύρας και άκμονος - Επανεκκίνηση του πολέμου;



Η αναζωπύρωση του ISIS είναι γεγονός. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άρνηση ή να προσποιείται κανείς σαν να είναι ακόμα ένα επικείμενο γεγονός, σημειώνει το southfront.org κι έχουμε επισημάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στη freepen.gr.

Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες γίνονται όλο και πιο τολμηρές, όπως αποδεικνύεται από τα διάσπαρτα κύτταρα του ISIS που προχώρησε σε ακόμη μια ενέδρα σε μια άλλη μονάδα του Αραβικού στρατού της Συρίας (SAA) στην ύπαιθρο της Homs.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών της τρομοκρατικής ομάδας, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το ISIS επιτέθηκε σε τρεις θέσεις ορυχείων φωσφορικών αλάτων, οι οποίες υπερασπίζονταν από ιρανικές δυνάμεις, στα ανατολικά της πόλης Khunayfis στη νότια Homs.

Το ISIS έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των επιθέσεων του στην κεντρική Συρία. Προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή τους πίσω στις περιοχές του πρώην αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου. Μέχρι στιγμής, οι τρομοκράτες δεν μπόρεσαν να επεκταθούν τόσο μακριά προς το τρίγωνο Χάμα-Χαλέπι-Ράκκα και το δυτικό Ντέιρ Έζορ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς θέμα χρόνου, σημειώνει η ιστοσελίδα, καθώς τώρα εμφανίζονται τόσο αναζωογονημένοι όσο και εκ νέου εξοπλισμένοι. Ωστόσο, συμπληρώνουμε εμείς, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ρωσική απουσία. Όταν η Μόσχα ενεπλάκη στρατιωτικά το 2015, το υποτιθέμενο χαλιφάτο υπήρχε. Σήμερα με δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, η επέκταση του ISIS δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όσο κι αν αυτό τρέφεται στην υποτιθέμενη ζώνη ασφαλείας του αλ Τανφ που ελέγχουν οι ΗΠΑ στο νότο.

Το ISIS πιέζει προς την επαρχία της Ράκκα και τελικά την ίδια την πόλη, ενώ μισθοφόροι των Τούρκων δρουν στη γύρω περιοχή. Στοχεύουν επίσης τον SAA και μερικές φορές τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Στις 17 Φεβρουαρίου, οι τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν φορτηγό του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) στη βόρεια ύπαιθρο της Raqqa, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός.

Ένα άλλο πρόβλημα θα μπορούσε να προέρχεται από τη βορειοδυτική Συρία – από το Ιντλίμπ. Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), η κυρίαρχη ομάδα στην περιοχή, μόλις απελευθέρωσε τον αμερικανό δημοσιογράφο και προπαγανδιστή Bilal Abdul Kareem.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα πιο ενωμένο τρομοκρατικό μέτωπο στο Idlib, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε πρόσφατα να μιλάει ξανά για "μετριοπαθή αντιπολίτευση", υποστηρίζοντας ότι η HTS έχει μεταρρυθμιστεί και δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα!

Ο Συριακός Αραβικός στρατός βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της και να περιορίσει το ISIS στην κεντρική περιοχή, το HTS και άλλους τρομοκράτες στα βορειοδυτικά και τους τουρκικούς πληρεξούσιους στα βορειοανατολικά.

Στις 17 Φεβρουαρίου, μια μικρή σπίθα ελπίδας προήλθε από τη ρωσικής πρωτοβουλίας ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εντάσεις μεταξύ των πλευρών θα ηρεμήσουν με οποιονδήποτε σημαντικό τρόπο.

Μια αποκλιμάκωση με το Ισραήλ θα είναι δυνατή μόνο όταν το Τελ Αβίβ εγκαταλείψει την πρωταρχική του πολιτική αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης της κυριαρχίας της Συρίας, προκειμένου να παρεμποδίσει την επιρροή του Ιράν.

Όλα δείχνουν ότι πιθανότατα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση του πολέμου με το παιχνίδι εκ νέου απλωμένο. Η μόνη αλλά ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο 2011 και το 2021 είναι ότι αυτή τη φορά οι τρομοκράτες δεν έχουν ελεύθερο δρόμο μπροστά τους. Ο ουρανός είναι γεμάτος ρωσικά αεροπλάνα όπλων ακριβείας. Ο καταλυτικός τους ρόλος στην εξέλιξη της μακροχρόνιας συριακής σύγκρουσης είναι γνωστός και παραδεκτός από όλους.