Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400



Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η Αθήνα, όπως και το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει τους S-400«επιθετικό όπλο» και έχει ήδη πάρει τα μέτρα της για την αντιμετώπισή τους.

Ένα τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σε λίγο καιρό η Τουρκία λέγεται SPECTRA.

Τα ραντάρ υψηλής ισχύος S400 VHF των S-400 μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν τα Rafale, τα F22, και τα F35 επειδή το F35 είναι stealth μόνο από μπροστά.

Όμως τα ελληνικά Rafale έρχονται πλήρως εξοπλισμένα από τους Γάλλους. Εκτός των όπλων τους τα ελληνικά Rafale θα έχουν ενσωματωμένο το σύστημα SPECTRA, το οποίο είναι ανώτερο από το αντίστοιχο σύστημα των F22 και F35 και θα μπορούν εύκολα να νικήσουν τους ρωσικούς S-400.

Αυτό που πραγματικά τρελαίνει τους Τούρκους είναι ότι το σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA των ελληνικών Rafale θα μπορεί να μπλοκάρει τους ρωσικούς S-400 με ψευδή δεδομένα.

Oι Τούρκοι σκοπεύουν να προστατέψουν τους τουρκικούς S-400 με το τουρκικό αντιαεπορικό Korkut, της Aselsan, το οποίο όμως θα έχει παραδοθεί πλήρως (σ.σ. 40 συστήματα) το 2022.

Tην ίδια ώρα οι ισραηλινές υπερηχητικές ρουκέτες Rampage έχουν ήδη εγκριθεί από τους Έλληνες αξιωματούχους που σχεδιάζουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αγορές οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα.

Eδώ και καιρό το Sportime είχε γράψει για τις σκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων για τις υπερηχητικές ρουκέτες Rampage.

Πρόκειται για ένα χαμηλού κόστους stand off όπλο, με μεγάλη ταχύτητα (υπερηχητική) που κάνει την αναχαίτιση του από δύσκολη ως αδύνατη.

Οι ισραηλινές ρουκέτες κατευθύνονται προς το στόχο με GPS και έχουν εμβέλεια για εκτόξευση από το έδαφος τα 150 χιλιόμετρα.

Εκτοξευόμενο από ένα F 16 (σ.σ. κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τέσσερα) το βλήμα Rampage μπορεί να φτάσει πολύ μακρύτερα, χωρίς οι Ισραηλινοί να αποκαλύπτουν την πλήρη εμβέλεια του όπλου.

Οι ρουκέτες αυτές είναι δυνατό να πλήξουν αν χρειαστεί τις συστοιχίες των τουρκικών S-400, αφού είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αυτοπροστασίας των Τούρκων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ρουκέτες αυτές έχουν πάρει τις πρώτες εγκρίσεις ώστε να προχωρήσει η αγορά τους. Πρόκειται για μία αγορά που θα αλλάξει τις ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά.

Με τα Rafale και τις Rampage οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκπονήσει ένα άκρως απόρρητο σχέδιο για την αντιμετώπιση των S-400 αν χρειαστεί.