Ανέλαβε την Διοίκηση της Ιης Μεραρχίας Πεζικού ο Υποστράτηγος Δημήτριος ΒουνίσιοςΠραγματοποιήθηκε χθες η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης της 1ης Μεραρχίας

Από την Ι Μεραρχία Πεζικού ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη 09 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης της Μεραρχίας από τον Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γούναρη στον Υποστράτηγο Δημήτριο Βουνίσιο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς προσκεκλημένους και τμήματα απόδοσης τιμών, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία από τη μετάδοση - διασπορά του κορονοΐού (COVID - 19)

Η 1η Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ «Σμύρνη») είναι ιστορική μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Συγκροτήθηκε το 1897 ως μεραρχία πεζικού και έχει λάβει μέρος σε όλες τις μεγάλες μάχες του Ελληνικού Στρατού. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων έλαβε το προσωνύμιο «Σιδηρά Μεραρχία».

Το στρατηγείο της βρίσκεται στην Βέροια και παρά τον τίτλο της δεν πρόκειται για μια συμβατική μεραρχία πεζικού αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού.

Διάρθρωση

1η Μεραρχία Πεζικού, με έδρα τη Βέροια
Λόχος Στρατηγείου 1ης Μεραρχίας Πεζικού (ΛΣ/Ι ΜΠ)
1ο Λόχο Διαβιβάσεων (1ο ΛΔΒ)
Διοίκηση Πυροβολικού 1ης Μεραρχίας Πεζικού (ΔΠΒ/I ΜΠ)
Διοίκηση Μηχανικού 1ης Μεραρχίας Πεζικού (ΔΜΧ/I ΜΠ)
13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (13η ΔΕΕ), με έδρα την Αθήνα
1η Ταξιαρχία Kαταδρομών - Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ), με έδρα την Ρεντίνα
32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ), με έδρα το Βόλο
71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (71 Α/Μ ΤΑΞ), με έδρα τη Νέα Σάντα
1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), με έδρα το Στεφανοβίκειο