ΗΠΑ: Οι κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία δείχνουν κυρώσεις στην ΤουρκίαΟι κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία και οι απαγορεύσεις στις βίζες 76 ατόμων του περιβάλλοντος του πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν, ο οποίος όμως παραμένει στο απυρόβλητο, δείχνουν το μέλλον της Τουρκίας.

Ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στις αποκαλύψεις για τη δολοφονία Κασόγκι το 2018.

Τι δείχνουν όμως οι ΗΠΑ με την συγκεκριμένη στρατηγική στο θέμα των κυρώσεων προς άτομα του περιβάλλοντος του πρίγκιπα Σαλμάν;

Οι ΗΠΑ δείχνουν πως δεν είναι διατεθημένες να βάλουν νερό στο κρασί τους στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όπου παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κάδρο μπαίνει «αναγκαστικά» και η Τουρκία.

Έτσι η Ουάσιγκτον, με τις light κυρώσεις προς την Σαουδική Αραβία δείχνει στην Τουρκία πως η φαρέτρα των αμερικανικών κυρώσεων δεν έχει στερέψει.

Η Ουάσιγκτον φωτογραφίζει με τις κυρώσεις αυτές την Άγκυρα, στην οποία γνωστοποιεί την διάθεσή της να συνεχίσει το γαϊτανάκι κυρώσεων προς τις χώρες που δημιουργούν προβλήματα.

Δεν θα μπορούσε η Αμερική να επιβάλει στην παρούσα φάση νέες κυρώσεις στην Τουρκία, όμως η κίνησή της να… τραβήξει (σ.σ. ελαφρώς) το αυτί της Σαουδικής Αραβίας υποδηλώνει πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να έχει την διάθεση να τραβήξει και το αυτί της Τουρκίας (σ.σ. ίσως πιο δυνατά αυτή τη φορά), όποτε αυτή περνά τα εσκαμμένα. Μάλιστα υπό αυτή τη μορφή, οι κυρώσεις θα είναι πιο ευκολόπεπτες.

Το μήνυμα ελήφθη από την Άγκυρα; Ο χρόνος θα δείξει.

Οι υπάρχουσες κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004.