ΗΠΑ: Οι S-400 της Τουρκίας μπλοκάρουν F-22 και F-35 – Πανηγυρίζουν οι ΤούρκοιΟι S-400 της Τουρκίας μπλοκάρουν F-22 και F-35, υποστηρίζει το περιοδικό National Interest – Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι που βλέπουν τα στελθ που θέλει να πάρει η Ελλάδα.

Το περιοδικό National Interest, που εκδίδεται στις ΗΠΑ, παραδέχεται πως οι ρωσικοί S-400 (σ.σ. που έχει αγοράσει η Τουρκία από την Ρωσία) μπορούν να εγκλωβίσουν με τα ραντάρ τους τα αμερικανικά στελθ F-22 Raptor και F-35 Lightning II και B-2 Spirit.

Η αγορά και τοποθέτηση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Άγκυρα, με τις ΗΠΑ να αποβάλουν την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευσής 100 F-35.

H συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.


Η Άγκυρα αρνείται πεισματικά να αποσύρει τους ρωσικούς S-400, ενώ σύμφωνα με τους Ρώσους οι Τούρκοι συζητούν την αγορά επιπλέον ρωσικών συστημάτων.

Οι Τούρκοι θέλουν να βάσουν τους S-400 απέναντι από την Κύπρο ώστε να ελέγχουν την Αν. Μεσόγειο. Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος ταξίαρχος ε.α. Μπαγιαζίτ Καρατάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Καρατάς, η Τουρκία με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να προστατεύτει τα «δικαιώματά» της στην Ανατλική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος ζητά την αποβολή των ΗΠΑ από την βάση του Ιντσιρλίκ.

Πάντως, φημολογία θέλει να υπάρχει κερκόπορτα στους S-400 τα οποία τρωτά σημεία έχουν βρει οι δυτικοί (Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικανοί).

Σημειώνεται πως S-400 έχει και το Ιράν, πράγμα που ενδιαφέρει Ισραηλινούς, Αμερικάνους και Σαουδάραβες.

Επιχειρησιακά σύστηματα όπως οι S-400 δεν μπαίνουν στα παράλια, αφού θα γίνουν εύκολος στόχος διαφόρων τρόπων και μεθόδων καταστροφής τους.

Η πρόταση των Τούρκων για εγκατάστασή στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο, δείχνει πως οι Τούρκοι έχουν πιθανώς βάλει σε εφαρμογή πρόταση καλής θέλησης προς την Δύση.

Οι Τούρκοι κάνουν κίνηση εξευμενισμού για να αποφύγουν την απομόνωση που έχει εισέλθει η Τουρκία.

Η Άγκυρα φαίνεται πως παίζει διπλό παιχνιδί (όπως πάντα), ενώ αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Μόσχας, η οποία πιθανόν να μην επιτρέψει μία τέτοια κίνηση, αφού μπορεί να επιβλέπει πότε ανοίγουν και κλείνουν τα συστήματα των S-400. Έτσι όταν π.χ. γίνεται άσκηση της Δύσης και συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συστήματα των S-400 θα παραμένουν κλειδωμένα από τους Ρώσους, για την αποφυγή υποκλοπής συχνοτήτων και ανάλυσής τους.

Την επόμενη φορά που θα δούμε δυτική άσκηση ή άσκηση του ΝΑΤΟ με ανοιχτά τα ραντάρ της Τουρκίας, ας μην συμμετέχει η Άγκυρα στην άσκηση, πιθανώς να συμβαίνει το παραπάνω σενάριο.