Ποιο είναι το αυτόνομο UCAV μάχης που ετοιμάζουν οι Τούρκοι



Στην κατασκευή UCAV, δηλαδή αυτόνοµων µη επανδρωµένων µαχητικών, θέλει να προχωρήσει η τουρκική αµυντική βιοµηχανία. Αυτό έγινε γνωστό από δηλώσεις του Haluk Bayraktar, προέδρου της Baykar Defense, ο οποίος δήλωσε πως ο επόµενος µεγάλος στόχος της εταιρίας είναι η σχεδίαση, η ανάπτυξη και η παραγωγή ενός UCAV µάχης.

Αυτό, σύµφωνα µε τις δηλώσεις του Bayraktar, θα µπορεί να εκτελεί αποστολές που θα ποικίλλουν από προσβολές στόχων εδάφους έως και αποστολές αέρος-αέρος.

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, το πρόγραµµα, γνωστό ως MIUS, θα ενσωµατώνει σε µεγάλο µέρος του τεχνητή νοηµοσύνη (Τ.Ν.) προκειµένου το UCAV να διαθέτει µεγάλο βαθµό αυτονοµίας στην εκτέλεση της αποστολής του λαµβάνοντας το ίδιο «αποφάσεις».

Η πλατφόρµα που θα επιλεγεί για τον σκοπό αυτό θα µπορεί να πετά σε µεγάλα ύψη και να αναπτύσσει ακόµη και… υπερηχητικές ταχύτητες. Μάλιστα, η εταιρία έχει θέσει ως στόχο να έχει παρουσιάσει ένα πρωτότυπο έως το 2023.

Ακόµη η πλατφόρµα θα είναι εφοδιασµένη µε κινητήρες turbofan, θα έχει ύψος πτήσης τα 40.000 πόδια, ικανότητα παραµονής στον αέρα περί τις 5 ώρες µε ταχύτητα 0,8 mach, ενώ το αεροσκάφος θα ελέγχεται µέσω επικοινωνιών SATCOM.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου