ΚΡΑΤΗΣΗ 2% ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

ΚΡΑΤΗΣΗ 2% ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣΤην απογοήτευσή τους μεταφέρουν οι Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος σε απάντησή του, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απέδωσε τη μη επιστροφή της πρόσθετης κράτησης του 2% που τους έγινε και αποδόθηκε από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ στα Μετοχικά Ταμεία αλλά όχι στους ίδιους, ως απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των ΜΤ και όχι του ίδιου.

Η Π.Ο.Ε.Σ. ζητά εξηγήσεις και στοιχεία.

Διαβάστε το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:
ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 615 Πίνακας αποδεκτών Αθήνα, 05 Μαΐου 2021

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας


ΣΧΕΤ : α. Ερώτηση 5364/26.3.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

β. Απάντηση Φ.900α/3036/17703/26.4.2021 ΥΠΕΘΑ


Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναγνώσαμε τη (β) σχετική απάντησή σας, επί της (α) όμοιας, αναφορικά με το εν θέματι αντικείμενο, η οποία (απάντηση) δημιούργησε έντονη απογοήτευση στο σύνολο των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) συναδέλφων μας, την οποία και σας μεταφέρουμε.

Μεταξύ των άλλων γνωρίζετε, όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους βουλευτές αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού, αφού το ερώτημα κατατέθηκε κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η απόφαση για τη μη επιστροφή διπλών παρακρατηθέντων ποσών (πρόσθετη κράτηση 2% στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ) είναι των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των οικείων Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) και όχι δική σας και η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στα Διοικητικά Συμβούλια και όχι σε εσάς και μάλιστα το επιχείρημα για τη μη επιστροφή της (κράτηση 2%) είναι ότι θα απολεσθούν έσοδα από τα Ταμεία.

Τα ερωτήματα που τίθενται κε Υπουργέ είναι απλά. Ποιος είναι ο νομοθέτης και πάνω απ΄ όλα τι λέτε εσείς ο ίδιος και τι προτίθεσθε να κάνετε επί των υφιστάμενών σας Διοικητικών Συμβουλίων, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν ασκούν τη νομοθετική πρόβλεψη για συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας στις συνεδριάσεις των ΔΣ τους; Θεωρείτε δίκαιη τη διπλή κράτηση; Μπορείτε να μας παρουσιάσετε άλλη ανάλογη περίπτωση στον Ελλαδικό χώρο; Πόσα είναι τα ποσά που οφείλονται στους/στις συναδέλφους/δέλφισσες μας ΕΜΘ, τα οποία εάν επιστραφούν θα πέσουν έξω τα Μετοχικά Ταμεία. Άραγε, τότε που απωλέσθηκαν σημαντικά κεφάλαια, λόγω του PSΙ, τι έκανε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Πώς αντέδρασε; Οι ΕΜΘ φταίνε;

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία, ευελπιστούμε στις απαντήσεις σας και τη συνάντησή μας.

Οι κ.κ. βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία