Ειδικές δυνάμεις: Αλλάζουν σελίδα-Αυτή είναι η νέα δομή τους



Σύγχρονη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, που οδηγεί τις ειδικές δυνάμεις στον 21ο αιώνα, αποκτά πλέον η Ελλάδα έπειτα και από τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Μετά και την έγκριση της αναδιοργάνωσης των ειδικών δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ, προχωράει και επισήμως η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Η «Κ» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τη νέα δομή των ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ΔΕΠ, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το ΓΕΕΘΑ. Εν συντομία, οι ειδικές δυνάμεις αποκτούν διακλαδικό ρόλο.

Η ΔΕΠ υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και περιλαμβάνει το σύνολο των ειδικών δυνάμεων και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Θα διοικείται από Αντιστράτηγο, υπεύθυνο για τον επιχειρησιακό έλεγχο των ειδικών δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, αλλά και ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Στη ΔΕΠ υπάγονται δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας, τα επιτελεία διοίκησης των οποίων θα είναι οργανωμένα κατά τα συμμαχικά πρότυπα. Αν και είναι προφανείς οι επιρροές από τον τρόπο οργάνωσης των ειδικών δυνάμεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, είναι σαφές ότι η ΔΕΠ είναι υβριδική και περισσότερο προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.

Οι σχηματισμοί είναι οι εξής:

Πρώτον, μια μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών (Ι ΜΠ).

Δεύτερον, συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Επιπλέον, συγκροτείται Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90, τα οποία μετά και τις τελευταίες αποφάσεις αυξάνονται σε αριθμό και διαθεσιμότητες. Ο αεροπορικός πυλώνας της ΔΕΠ δίνει τη δυνατότητα για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών και οι χειριστές των ελικοπτέρων θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Φλώρος, στον οποίο ανήκει και η ευρύτερη σύλληψη για τη νέα ΔΕΠ, έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ένα αρκετά αυστηρό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου το νέο σχήμα να είναι λειτουργικό το ταχύτερο δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η εκπαίδευση και η επιμόρφωση του προσωπικού. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επί τούτω έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, με τη βοήθεια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, μέσω του οποίου παραλήφθηκε δωρεάν υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ. Επιπροσθέτως, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά νέων υλικών (κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Παράλληλα, εν εξελίξει βρίσκονται οι διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Φλώρος βρέθηκε στο Ανατ. Αιγαίο, όπου και μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων περιηγήθηκε στην περιοχή πάνω σε λέμβους Viking Norsafe Munin S1200, η απόκτηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) αλλάζει χαρακτήρα και διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων. Σε αυτό θα εκπαιδεύεται και προσωπικό από άλλες χώρες. Πρόσφατα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην τελετή παραλαβής του νέου στεγάστρου του κολυμβητηρίου μάχης του στρατοπέδου, το οποίο αποτελεί καινοτόμο σχεδίαση και κατασκευή της μονάδας μελετών και κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ). Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13ου Λόχου Τεχνικού (13 ΛΤΧ) με τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων της νέας ΔΔΕΕ και ειδικότερα των νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων (Viking), των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Στο πλαίσιο βελτίωσης των υποδομών εντάσσεται και η ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο βολής Κανδηλίου, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πεδίο βολής στα σύγχρονα νατοϊκά πρότυπα.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι τα βασικά πλεονεκτήματα τα οποία παρέχει η νέα ΔΕΠ είναι η ενότητα διοικήσεως, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, η αμεσότητα στην έκδοση και εκτέλεση διαταγών, η βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διατιθέμενων μέσων, η διακλαδικότητα, η επίτευξη οικονομίας κλίμακας στην προμήθεια υλικών, η τυποποίηση της εκπαίδευσης και των τακτικών/τεχνικών διαδικασιών και η κοινή αντίληψη.

Σίριαλ με τους πεζοναύτες και τα αρματαγωγά

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) έχει τα τελευταία χρόνια απασχολήσει κατά κύριο λόγο τον Στρατό Ξηράς (Σ.Ξ.), ο οποίος αποτελεί και τον μεγαλύτερο από τους τρεις κλάδους. Το δημογραφικό πρόβλημα και η μείωση της θητείας τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε μονάδες-φαντάσματα που εξυπηρετούσαν απλά τα τοπικά μικροσυμφέροντα. Εκ των πραγμάτων πολλά από αυτά τα στρατόπεδα συγχωνεύθηκαν, ιδιαίτερα σε περιφέρειες που έχουν πάψει να απειλούνται από τον εξωτερικό εχθρό ήδη από τον… 19ο αιώνα. Από τον ερχόμενο μήνα Μάιο, η αύξηση της θητείας στον Σ.Ξ. στους 12 μήνες και η παροχή κινήτρων για μειωμένη θητεία υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσής της σε παραμεθόριες μονάδες στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την επάνδρωσή τους. Μάλιστα, ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ότι η επερχόμενη Γ΄ ΕΣΣΟ θα είναι και η πρώτη από την οποία θα αρχίσει να ισχύει θητεία 12μηνης διάρκειας για τους οπλίτες –πρότακτους οπλίτες πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης– και 17μηνης διάρκειας για τους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς – έφεδρους ανθυπολοχαγούς, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να επιμένουν, κατά κύριο λόγο διότι οι τοπικιστικές δυνάμεις υπερισχύουν του σχεδιασμού. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ Π.Ζ.) με έδρα το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο. Η ιστορία της τύχης που θα έχει η 32 ΤΑΞ Π.Ζ. είναι τραγελαφική, ενώ κάνει αντιληπτή τη δύναμη που εξακολουθεί να διατηρεί ο τοπικισμός έναντι των επιχειρησιακών αναγκών. Το 2018 και 2019 έγιναν προσπάθειες μεταφοράς στην Αττική, ώστε οι πεζοναύτες να είναι πιο κοντά στα αρματαγωγά. Η απόπειρα ναυάγησε τον Απρίλιο του 2019 καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να αντέξει στις πιέσεις, μάλιστα ευρισκόμενη σε αποδρομή. Μετά τις εκλογές, έπειτα από πίεση των τοπικών παραγόντων αποφασίστηκε να πάνε στον Βόλο τα… αρματαγωγά. Τελικά και αυτή η λύση φαίνεται να έχει δυσκολίες, καθώς απαιτούνται επενδύσεις και κυρίως χρόνια, προκειμένου αυτή η μετακίνηση να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα.

Το νέο κτίριο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ στη REAL NEWS την 30-04-2021:

Εδώ και δεκαετίες οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Αλέξανδρος Παπάγος», στη λεωφόρο Μεσογείων, έχουν μείνει απαράλλακτες πλην κάποιων επεμβάσεων στην είσοδο και στις προσόψεις των κτιρίων. Εκεί χτυπά η καρδιά του ελληνικού Πενταγώνου, φιλοξενώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ.

Για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες στο Πεντάγωνο θα ανεγερθεί ένα εντελώς νέο κτίριο, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του στρατοπέδου. Στο νέο κτίριο θα χτυπά η καρδιά της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η Realnews δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα τις μακέτες από το νέο κτίριο που θα χτιστεί, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε για πρώτη φορά τα αποκαλυπτήρια από τα σχέδια, εξηγώντας ταυτόχρονα σε διαφάνειες λεπτομερώς όλες τις νέες αλλαγές που συντελούνται.

Στις νέες εγκαταστάσεις -που θα χτιστούν με ΝΑΤΟϊκά πρότυπα- θα πραγματοποιείται ο συντονισμός όλων των ομάδων των Ειδικών Δυνάμεων που επιχειρούν ανά την επικράτεια και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις ταχείας επέμβασης όπως θα διατάσσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό εντάσσεται και η Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group - SOATG), στην οποία έχουν ήδη διατεθεί τα δύο ελικόπτερα των ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90, με προοπτική ένταξης άλλων δύο. Σύντομα, στη SOATG θα ενταχθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο CΗ-47DG Chinook και αργότερα είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130 ή, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες τρία ελικόπτερα τύπου Osprey V22 από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη το παλαιό κτίριο της 13 ΔΕΕ μετατρέπεται στο νέο Διοικητήριο Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ στις εγκαταστάσεις στη Νέα Πέραμο, όπου θα βρίσκεται η «φωλιά» των Ειδικών Δυνάμεων, έχει κατασκευαστεί υπερσύγχρονη πισίνα και προχωρούν οι εργασίες κατασκευής ειδικής αίθουσας «εκπαίδευσης ελευθέρας» για τους αλεξιπτωτιστές του ΕΤΑ.

Στη Νέα Πέραμο θα βρίσκονται τα 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MARK-V, που έχουμε προμηθευτεί δωρεάν από το απόθεμα των ΗΠΑ, καθώς και τα 41 ταχύπλοα Viking Norsafe Munin S1200, που έρχονται για να αντικαταστήσουν τα παλαιά Magna.

Οι επίλεκτοι της ΔΕΠ, όμως θα χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους και τους υπερσύγχρονους ασύρματους L3 Harris, τους οποίους προμηθεύτηκε η χώρα μας από τις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας ασφαλείς επικοινωνίες εδάφους-εδάφους και εδάφους-αέρος με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και εικόνας σε υψηλών προδιαγραφών κρυπτογράφηση και μάλιστα ακόμη και σε συνθήκες απουσίας διαθέσιμου δορυφόρου.

Η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που εγκρίθηκε τη Μεγάλη Τρίτη αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια βάσει νόμου. Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν και η κατάργηση ή οι συγχωνεύσεις σχηματισμών μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι στην τριετία, που βάσει νόμου θα πρέπει να αναθεωρηθεί η δομή, εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες εξ αυτών, δύναται να επικαιροποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν προκύψει.

«Βήμα πρόσθες»: Αποκαλυπτήρια Α/ΓΕΕΘΑ για τη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Τα αποκαλυπτήρια του εμβλήματος της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, μετά τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που ενέκρινε τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος – ο «πατέρας» της ΔΕΠ καθώς η δημιουργία της αποτελούσε προσωπικό όραμα και στόχο.

«Υπ’ αριθμ. 2 Σ 8/27 Απριλίου 2021 απόφαση ΚΥΣΕΑ. «…και εγένετο Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)…» Το πρώτο βήμα για το Αύριο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων! «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ», έγραψε ο Στρατηγός Φλώρος στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter.


ΠΗΓΗ-ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ