Φρεγάτες ΠΝ: ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζουν κόλπο γκρόσο – Ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι τουςΟι Άγγλοι επανέλαβαν την διάθεση συνεργασίας με τα Ελληνικά ναυπηγεία και τόνισαν ότι αν κλείσει η συμφωνία για τις Arrowhead 140 το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025. - Φουντώνει ο αγώνας των «μνηστήρων» που διεκδικούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις επόμενες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Φαίνεται πως Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν επιπλέον όπλα στα χέρια τους.

Ειδικότερα, στη δυνατότητα για διακρατική συμφωνία και όχι για συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με κάποια εταιρεία αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της πρότασης των Άγγλων για τις νέες φρεγάτες του Στόλου ανώτατο στέλεχος της Babcock από το λιμάνι του Πειραιά. Πάνω από την αναβαθμισμένη φρεγάτα HMS Kent ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής εταιρείας τόνισε ότι η πρόταση για τις Arrowhead 140 είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με απευθείας διακρατική συμφωνία. Και αυτό γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές προτάσεις οι οποίες προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ και κατά συνέπεια η σχετική νομοθεσία να μην το επιτρέπει.

Ανάλογη φυσικά δυνατότητα έχουν και οι Αμερικανοί της Lockheed Martin με την προτεινόμενη φρεγάτα MMSC. Η απάντηση άλλωστε που αναμένει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από την LOR προς τις ΗΠΑ κρίνεται καθοριστική για την τελική απόφαση αφού μια ισχυρή ενδιάμεση λύση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Με τις πληροφορίες πάντως να δείχνουν ότι πιθανότητες φαίνεται να υπάρχουν μόνο για τα καταδρομικά Ticonderoga χωρίς όμως και αυτό το ενδεχόμενο να θεωρείται βέβαιο. Με δεδομένη μάλιστα την απόφαση του US NAVY να κρατήσει την οροφή του Αμερικανικού στόλου στις 600 Μονάδες. Αν πάντως οι Αμερικανοί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποδέσμευση Ticonderoga προς το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας αυτό θα αφορά πλοία μεγάλης ηλικίας τα οποία θα βρίσκονται λίγο πριν από την απόσυρση. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΠΝ επειδή πρόκειται για πανίσχυρες Μονάδες οι οποίες αν αποκτηθούν αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει σοβαρά μια τέτοια πρόταση και φυσικά να προχωρήσει σε αυτοψία στα υπό παραχώρηση πλοία. Όπως άλλωστε έχει κάνει έως τώρα για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης τα οποία έχουν προταθεί με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Ολλανδικές φρεγάτες ‘’Μ’’ οι οποίες βρίσκονται και στην κορυφή των προτιμήσεων για τους επιτελείς του Στόλου.

Οι Βρετανοί πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται υπό προϋποθέσεις το ένα από τα δύο μεταχειρισμένα πλοία κλάσης Type23 τα οποία προσφέρουν στο ‘’πακέτο’’ τους προς το Πολεμικό Ναυτικό να είναι τελικά η φρεγάτα HMS Kent η οποία και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού της στον Πειραιά. Με την υψηλού συμβολισμού παρουσία της Βρετανίδας πρέσβη Kate Smith. Οι Άγγλοι επανέλαβαν την διάθεση συνεργασίας με τα Ελληνικά ναυπηγεία και τόνισαν ότι αν κλείσει η συμφωνία για τις Arrowhead 140 το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025. Ενώ στάθηκαν στη δυνατότητα διαμόρφωσης του πλοίου που προτείνουν στις απαιτήσεις του Ελληνικού Στόλου με επιπλέον οπλισμό στη λογική της σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής.

Η Αθήνα πάντως έχει αποφασίσει να εντείνει την πίεση προς τους διεκδικητές του προγράμματος. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ζητηθεί από τους Αμερικανούς να επισπεύσουν την απάντηση τους, την LOA δηλαδή που περιμένει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την τελική τους πρόταση και την ενδιάμεση λύση που προσφέρουν.

Νεότερη Παλαιότερη