"Φαρμάκι στην Τουρκία"- ΗΠΑ: Ανησυχούμε για τις σχέσεις Τουρκίας και Κούρδων εταίρων μας



Ο Τζόι Χουντ  βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής , δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των . 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει τις δυνάμεις των ΗΠΑ που μένουν στη Συρία», δήλωσε ο Χουντ.

Ο Τζόι Χουντ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί επικεντρώνονται στην νίκη του ISIS στην περιοχή, ο Χουντ είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι μπορούν να το εξηγήσουν επαρκώς στην Τουρκία.
 
Στην ερώτηση «Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, δεν ειπώθηκε ότι ο συνοριακός διάδρομος Τουρκίας και Συρίας θα παραμείνει ανοιχτός για ανθρωπιστική βοήθεια; Η αντίθεση της Τουρκίας στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή;» έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
 
«Οι δυνάμεις στην περιοχή εκεί, εστιάζουν μόνο στην ήττα του ISIS. Η σχέση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων και Αράβων εταίρων μας στα βορειοανατολικά είναι κάτι που μας ανησυχεί σαφώς και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία κατανοεί πλήρως τις προθέσεις μας για τη βορειοανατολική Συρία. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εστιάζουμε όχι μόνο στην ήττα του ISIS, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία διασυνοριακής ανθρωπιστικής πρόσβασης.
 
Νομίζω ότι ρωτήσατε αν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τη διέλευση των συνόρων  και η απάντηση ήταν «ναι». Βλέπουμε μια ευκαιρία να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε την πανδημία Covid-19 αυτή τη στιγμή και η βορειοανατολική Συρία δεν έχει λάβει σχεδόν καθόλου βοήθεια για την καταπολέμηση του Covid-19… Επομένως, αυτό είναι ένα αυξανόμενο ανθρωπιστικό πρόβλημα και δεν νομίζω ότι κάποιος θα ήθελε να το δει να χειροτερεύει".
  
Ο Τζόι Χουντ δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της συνεχούς παρουσίας της αμερικανικής δύναμης στη βορειοανατολική Συρία για να υποστηρίξει τους τοπικούς εταίρους και να αποτρέψει την επανεμφάνιση του ISIS.