Ισραήλ: Ιπτάμενο όπλο λέιζερ εναντίον drones – Πόλεμος από το μέλλονTo ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems αναπτύσσουν ένα ιπτάμενο όπλο λέιζερ για χρήση εναντίον drones και άλλων ιπτάμενων στόχων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, προβλέποντας πως ένα πρωτότυπο θα είναι έτοιμο ως το 2025.
 
Όπως αναφέρει το Reuters, είπαν ότι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις πολλαπλών στρωμάτων αεράμυνες του Ισραήλ, που περιλαμβάνουν το σύστημα Iron Dome για την κατάρριψη ρουκετών και τα συστήματα Arrow και David’s Sling κατά βαλλιστικών πυραύλων.

Προκαταρκτικές δοκιμές του όπλου λέιζερ, που είχε τοποθετηθεί σε ελαφρύ αεροσκάφος, ήταν επιτυχείς ενάντια σε drones σε αποστάσεις περίπου ενός χιλιομέτρου τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο ταξίαρχος Γιανίβ Ροτέμ, του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου.

«Από όσο γνωρίζουμε είμαστε η πρώτη χώρα- αλλά… είμαστε σίγουρα μεταξύ των πρώτων που έχουν δοκιμάσει και επιτύχει τέτοια αναχαίτιση» είπε σχετικά.

Η Elbit κατασκευάζει το C-Music, ένα σύστημα άμυνας που τοποθετείται σε αεροσκάφη και χρησιμοποιεί λέιζερ για να «τυφλώνει» εισερχόμενους πυραύλους.

Ο Όρεν Σαμπάγκ, ανώτερο στέλεχος της Elbit, είπε ότι το νέο σύστημα λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές του C-Music, μα θα μπορούσε να καταστρέφει τους στόχους θερμαίνοντάς τους έτσι ώστε να πιάνουν φωτιά σε «λίγα δευτερόλεπτα».

Ο Ροτέμ είπε ότι ένα πρωτότυπο των 100 kilowatt με εμβέλεια 20 χλμ θα μπορούσε να εμφανιστεί σε τρία με τέσσερα χρόνια- υποδεικνύοντας ότι μια επιχειρησιακή έκδοση θα χρειαζόταν περισσότερο καιρό.

Το υπουργείο, η Elbit και η κρατική Rafael Advanced Defense Systems Ltd εργάζονται επίσης σε ένα επίγειο όπλο λέιζερ για την κατάρριψη ιπτάμενων απειλών, με εμβέλεια 8-10 χλμ, που θα είναι επιχειρησιακό ως το 2025.

Η ιπτάμενη έκδοση πάντως θα είχε πλεονέκτημα επειδή θα μπορούσε να λειτουργεί πάνω από τα σύννεφα, αποφεύγοντας τα προβλήματα λόγω καιρού που μπορούν να επηρεάσουν τα επίγεια λέιζερ, είπε ο Ροτέμ.