Η Ρωσία κάλεσε για εξηγήσεις τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο



Δείτε βίντεο-Ψυχροπολεμικό θρίλερ Ρωσίας-ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Κριμαίας

Σε θρίλερ με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και θολή εικόνα σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ανοικτά της Κριμαίας - της περιοχής που ανήκε στην Ουκρανία ως το 2014, πριν από την κατάληψή της από την Ρωσία - εξελίσσεται η υπόθεση με το βρετανικό αντιτορπιλικό, το οποίο απειλήθηκε από ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, ανοικτά της Κριμαίας, σύμφωνα με το Πενταπόσταγμα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το βρετανικό πολεμικό σκάφος παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Κριμαίας, μπαίνοντας 2 μίλια εντός της ζώνης των 12 μιλίων: Αν δεν αλλάξετε πορεία, θα ανοίξουμε πυρ, ήταν η ρωσική απειλή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένα μαχητικό Su-24 έριξε 4 βόμβες στην πορεία του βρετανικού σκάφους όταν αρνήθηκε να αλλάξει πορεία , ενώ ένα ρωσικό περιπλοικό έριξε προειδοποιητικές βολές. Ωστόσο, οι Βρετανοί αρνήθηκαν εντελώς τις ρωσικές αναφορές περί προειδοποιητικών βολών, υποστηρίζοντας ότι το αντιτορπιλικό παρέμεινε διαρκώς σε διεθνή ύδατα.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ''ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Su-24M πραγματοποίησε προειδοποιητικές ρίψεις 4 βομβών OFAB-250 υψηλής εκρηκτικότητας, σε κοντινή απόσταση από το  βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender. Στις 12:23 μ.μ., από τις κοινές δράσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της FSB, το Βρετανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να αποχωρήσει  από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας". 

Δείτε βίντεο 


Διπλωματικό επεισόδιο
 
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μετά το περιστατικό στην Κριμαία κάλεσε τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο για εξηγήσεις.
 
"Σε σχέση με την παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από αντιτορπιλικό του Βρετανικού Ναυτικού, ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για εξηγήσεις", ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.  

Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν τις ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα 

''Οι ασκήσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε η Μόσχα παροτρύνει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να εγκαταλείψουν τις προκλήσεις'', ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, είπε ότι με το πρόσχημα των ασκήσεων, το ΝΑΤΟ θα προμήθευε στην Ουκρανία σύγχρονα όπλα, τα οποία αργότερα θα μεταφερθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τσα τάγματα των εθνικιστών στο Donbass.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και αυξάνει τον αριθμό των ασκήσεων με την Ουκρανία.

«Συνολικά, προγραμματίζονται επτά κοινές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας φέτος, το 2021. Όλα αυτά δεν συμβάλλουν στην σταθερότητα και την ειρήνη», τόνισε.