Το Ν. Δελχί ετοιμάζει μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο κόντρα σε Τουρκία-ΠακιστάνΗ χθεσινή συνεκπαίδευση ήταν μόνο η αρχή

Το ινδικό πολεμικό ναυτικό με την συνεκπαίδευση της Τετάρτης έστειλε ένα μήνυμα στο Καράτσι πως είναι έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της συμμάχου Ελλάδας και απέναντι στους σχεδιασμούς του με την Άγκυρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πριν γίνει η άσκηση με το Θεμιστοκλής, είχε προηγηθεί η συνεκπαίδευση με Αιγυπτιακή φρεγάτα, κάτι που καταδεικνύει πως ο άξονας Αθήνα, Λευκωσία, Κάιρο θα αποκτήσει προέκταση που θα φτάνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό με το N. Δελχί να κομίζει τον πανίσχυρο στόλο του στην συμμαχία.

Ποια είναι όμως η αιχμή του δόρατος του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας που σε σημαντικό βαθμό έλκει τις απαρχές του στο πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην υποήπειρο αυτή και την κατασκευή ίσως του πρώτου οργανωμένου λιμένα στα Πάταλα;

Πρόκειται για ένα στόλο που διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο, 11 αντιτορπιλικά, 13 φρεγάτες, 23 κορβέτες, 19 υποβρύχια εκ των οποίων το ένα πυρηνοκίνητο και σεβαστό αριθμό πυραυλακάτων που κατά το παρελθόν είχε εξαϋλώσει το Πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο Ναύσταθμό του. 

Aεροπλανοφόρο
 
Με πλήρωμα 1.600 άτομα και εμβέλεια 7.000 ναυτικά μίλια το 8.000 τόνων εκτοπίσματος συμβατικό αεροπλανοφόρο Vikramaditya είναι πραγματικά μια πλωτή πόλη. Είναι η ναυαρχίδα του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 30 αεροσκάφη που περιλαμβάνουν μια ποικιλία από ελικόπτερα MiG 29K / Sea Harrier, Kamov 31, Kamov 28, Sea King, ALH-Dhruv και Chetak. Το πολλαπλών ρόλων MiG 29K είναι η κύρια επιθετική πλατφόρμα που παρέχει άλμα για την ικανότητα ναυτικής κρούσης του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτά τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής τέταρτης γενιάς παρέχουν σημαντικό «asset»  για το Ινδικό Ναυτικό με εμβέλεια άνω των 700 νμ και μια σειρά από όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων αέρος-αέρος για βολές πέραν του ορίζοντα, κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων.

Αντιτορπιλικά
 
Τρία βαρέα αντιτορπιλικά κλάσης «Δελχί» είναι τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πλήρως στην Ινδία. Έχουν ενσωματώσει στοιχεία και σχέδια από τα αντιτορπιλικά σοβιετικής σχεδίασης της κλάσης Sovremennyy ενώ διαθέτουν και στοιχεία αμιγώς ινδικής σχεδίασης.

Τρία αντιτορπιλικά κλάσης «Rana» ή «Rajput». Είναι επίσης γνωστά ως κατηγορία Kashin-II. Τα πλοία κατασκευάστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτά τα πλοία είναι τα πρώτα πλοία στο Ινδικό Ναυτικό που ήταν εξοπλισμένα με τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ BrahMos. Ο ρόλος τους είναι αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή προστασία ομάδων μάχης αεροπλανοφόρου. Μπορούν να αντιμετωπίσουν και πυραύλους κρουζ.
 
Δύο αντιτορπιλικά κλάσης «Ranvir». Είναι πλοία παρόμοια με την κλάση «Rana». Μπήκαν σε υπηρεσία το 1986. Κατασκευάστηκαν στην ΕΣΣΔ και έχουν ίδια αποστολή με τα «Rana».

Τρία αντιτορπιλικά κλάσης «Καλκούτα». Πρόκειται για πλοία που βασίστηκαν στην κλάση «Δελχί». 

Φρεγάτες 
 

Τρεις φρεγάτες κλάσης «Shivalik». Πρόκειται για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων και είναι τα πρώτα πολεμικά πλοία που κατασκευάστηκαν στην Ινδία με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά stealth.

Τρεις φρεγάτες κλάσης «Talwar». Σε αυτή την κλάση ανήκει η φρεγάτα «Tabar» που την Τετάρτη όπως πρώτο το Πενταπόσταγμα αποκάλυψε, ασκήθηκε μαζί με την ελληνική φρεγάτα Θεμιστοκλής, νοτιοδυτικά της Κρήτης στο πλαίσιο της ενισχυόμενης ελληνοϊνδικής στρατιωτικής συνεργασίας απέναντι στον Τουρκοπακιστανικό άξονα.
 
Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ανέφερε: «Την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, η Φρεγάτα του Ινδικού Ναυτικού INS TABAR πραγματοποίησε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με την Φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και συνεργασία με ελικόπτερο.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές πλαίσιο.»

Η κλάση «Talwar» των φρεγάτων του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία υπό κοινή ινδο-ρωσική παραγωγή. Είναι τροποποιημένες φρεγάτες κατηγορίας Krivak III από τη Ρωσία. Η Talwar Class έχει εκτόπισμα 4.000 τόνων και ταχύτητα 30 κόμβων και είναι σε θέση να επιτύχει μια μεγάλη ποικιλία ναυτικών αποστολών, κυρίως, εύρεση και εξάλειψη εχθρικών υποβρυχίων και μεγάλων πλοίων. Λόγω της χρήσης τεχνολογιών stealth και ενός ειδικού σχεδιασμού κύτους, οι φρεγάτες αυτές διαθέτουν μειωμένη διατομή ραντάρ (RCS) καθώς και ηλεκτρομαγνητικές, ακουστικές και υπέρυθρες υπογραφές.
 
Τρεις φρεγάτες κλάσης «Teg». Πρόκειται για την συνέχεια του προγράμματος ναυπήγησης των φρεγατών «Talwar» με καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα που πήρε διαφορετικό όνομα.

Τρεις φρεγάτες κλάσης «Brahmaputra». Οι φρεγάτες «Brahmaputra» είναι φρεγάτες καθοδηγούμενων πυραύλων, σχεδιασμένες και κατασκευασμένες στην Ινδία. Έχουν εκτόπισμα 3850 τόνων και μήκος 126 μέτρων. Παρόλο που έχουν παρόμοια γάστρα και διάσταση, εσωτερικά, οι κλάσεις «Brahmaputra» και «Godavari» έχουν διαφορετικές διαμορφώσεις, εξοπλισμούς και δυνατότητες.

Μία φρεγάτα κλάσης «Godavari». 

Κορβέτες
 
Τέσσερις κορβέτες κλάσης «Kamorta». Πρόκειται για πλοία ανθυποβρυχιακού πολέμου με τεχνολογία stealth και οργανικό ελικόπτερο. Κατά 90% είναι ινδικής σχεδίασης.

Στο οπλοστάσιο του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν άλλες 19 κορβέτες βασισμένες κυρίως σε σοβιετικά σχέδια.

Υποβρύχια
 
5 υποβρύχια της κλάσης «Kalvari». Πρόκειται για ντιζελοηλεκτροκίνητα υποβρύχια βασισμένα στο γαλλικό σχέδιο «Scorpene». Δύο από αυτά είναι στο στάδιο των δοκιμών και δεν έχουν ενταχθεί σε επιχειρησιακή αξιοποίηση.

1 υποβρύχιο της κλάσης «Chakra».Πρόκειται για ένα ρωσικής σχεδίασης πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Akula».

9 υποβρύχια της κλάσης «Sindhughosh». Πρόκειται για ντιζελοηλεκτροκίνητα υποβρύχια ρωσικής σχεδίασης τύπου «Kilo». Έχουν εκτόπισμα 3.000 τόνων και μέγιστο βάθος κατάδυσης 300 μέτρα. Ανώτατη ταχύτητα 18 κόμβους και μπορούν να επιχειρούν επί 45 ημέρες με πλήρωμα 53 άτομα.

4 υποβρύχια της κλάσης «Shishumar». Πρόκειται για ντιζελοηλεκτροκίνητα. Πρόκειται επί της ουσίας για γερμανικής σχεδίασης υποβρύχια της κλάσης Type 1500. Τα δύο πρώτα κατασκευάστηκαν στη Γερμανία και τα άλλα δύο στη Βομβάη. Εντάχθηκαν σε υπηρεσία σταδιακά από το 1986 έως το 1994. Έχουν εκτόπισμα 1660 τόνους και ταχύτητα 22 κόμβων στην επιφάνεια. Πλήρωμα 40 άτομα. 

Ναυτική Αεροπορία
 
Η δύναμη αυτή του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού που εξορμά κυρίως από το αεροπλανοφόρο που διαθέτει ο στόλος, είναι εξοπλισμένος πέρα από τα Mig-29 ναυτικής έκδοσης με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Sea King, Kamov 28 και 31. Διαθέτει επίσης ελαφρά ελικόπτερα ALH και Chetak κυρίως για μεταφορά προσωπικού και εκπαίδευση. Εκεί όμως που φαίνεται πως οι Ινδοί είναι αποφασισμένοι να έχουν ένα πολεμικό ναυτικό για ανοιχτές θάλασσες, ωκεανούς κλπ είναι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που διαθέτουν…

Σε μια εποχή που στην Ελλάδα παλεύουμε να έχουμε αναβαθμισμένα P-3 Orion οι Ινδοί έχουν την επιτομή των αεροσκαφών για αυτό τον ρόλο, το P-8 Poseidon που μόνο οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και η Νότια Κορέα διαθέτουν. Συμπληρωματικά έχουν και Dornier 228 και Il-38.
 
Επιπρόσθετα το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Heron και Searcher από το Ισραήλ. 

Νεότερη Παλαιότερη