Φρεγάτες: Γιατί καθυστερούμε; Η «πολιορκία» στη Μεσογείων, τα «χασομέρια» των ΗΠΑ και ο κίνδυνος



Εντείνουν τις πιέσεις οι Ευρωπαίοι, την ώρα που οι Αμερικανοί μας έχουν στο… περίμενε για ένα πλοίο που δεν είναι ικανοποιεί τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού – Τι ακριβώς περιμένουμε και δεν αποφασίζουμε; Γιατί η καθυστερήσεις των ΗΠΑ μπορεί να καταστούν επικίνδυνες

Με τον χρόνο να έχει πλέον καταστεί επιχειρησιακό κριτήριο, προβληματισμό προκαλούν τα σταθερά μεν, αλλά σαφέστατα αργά βήματα με τα οποία προχωράει το ζήτημα της απόκτησης των νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε πριν λίγες μέρες στη Βουλή πως «οι μνηστήρες δεν θα έχουν απεριόριστο χρόνο», επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η υπόθεση για τα πλοία που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας, πολύ σύντομα θα κλείσει.

Το… τελεσίγραφο του υπουργού Άμυνας είχε αποδέκτες κυρίως τους Αμερικανούς, που καθυστερούν την απάντηση στην ελληνική ερώτηση (LOR) για τις φρεγάτες MMSC. Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πλοία δεν είναι στην κορυφή των προτιμήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, η χώρα μας περιμένει για να αποφασίσει, μέχρι και την τελική πρόταση της Ουάσινγκτον.

Τις καθυστερήσεις των Αμερικανών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο οι υπόλοιποι μνηστήρες οι οποίοι επιδίδονται σε μία σκληρή «πολιορκία» του ελληνικού «Πενταγώνου», αναλύοντας συνεχώς τις δυνατότητες των φρεγατών τους, τις βελτιώσεις και μετατροπές που μπορούν να κάνουν για να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες του ελληνικού Στόλου και φυσικά για τις οικονομικές υποχωρήσεις και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους.

Από τις 13 - 15 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η διεθνής έκθεση DEFEA - Defence Exhibition Athens - όπου οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς εταιρείες θα παρουσιάσουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα και εθνικής ασφάλειας. Εκεί, αναμένεται να δώσουν το «παρών» όλοι οι «μνηστήρες για το πρόγραμμα των φρεγατών. Οι Γάλλοι της Naval Group, οι Αμερικανοί της Lockheed Martin, οι Ολλανδοί της Damen, οι Γερμανοί της Thyssen Group, οι Βρετανοί της Babcock και οι Ιταλοί της Fincatieri.

Στην DEFEA οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ακόμη πιο αναλυτικά τα πλοία και τα οπλικά τους συστήματα, ενώ είναι βέβαιο πως τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε την τελική αντεπίθεση ακόμα και από «παίκτες» που δεν πρωταγωνιστούσαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, φαίνεται πως έχουν ανοίξει όλα τους τα χαρτιά. Από την αρχή της «ναυμαχίας», η Naval Group με τις Belh@rra βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, προτείνοντας ένα πλοίο προηγμένης τεχνολογίας, με πανίσχυρο οπλισμό που υπερισχύει του ανταγωνισμού. Παράλληλα έχουν μειώσει αρκετά το κόστος των πλοίων ενώ έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους και στον τρόπο αποπληρωμής. Άρα, τι έχει να προσφέρει περισσότερο το Παρίσι στην τελική ευθεία; Μόνο βελτίωση στην ενδιάμεση λύση. Μπορεί να το κάνει; Αν προτείνει κάτι καλύτερο από τις φρεγάτες 25ετίας που πρότεινε, ίσως και να τελείωνε εύκολα και κυρίως άμεσα η υπόθεση. Όμως, το να αποδεσμεύσουν τις φρεγάτες Fremm που ζήτησε η Αθήνα, είναι μάλλον αδύνατον, μιας και αποτελούν τη βασική μονάδα κρούσης του γαλλικού Ναυτικού.

Αυτοί που επίσης είναι στην κορυφή, είναι οι Ολλανδοί, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να ενδιαφέρεται τόσο για τις φρεγάτες Sigma ως καινούργιο πλοίο, όσο και για τις φρεγάτες «Μ», που όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αποτελούν ίσως την πιο ασφαλή λύση για τα πλοία που θα ενταχθούν στον ελληνικό Στόλο μέχρι να ετοιμαστούν τα καινούργια. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση από το ολλανδικό ναυτικό και κυρίως πρόκειται για «σκαριά» γνώριμα στα ελληνικά πληρώματα, μιας και αποτελούν εξέλιξη των φρεγατών S, τις οποίες διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Ελληνικός Στόλος από τις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Δυνατά στη «μάχη μπήκαν και οι Βρετανοί, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν στην Αθήνα αναλυτικά τις φρεγάτες Arrowhead 140 ως καινούργιο πλοίο, αλλά και φρεγάτα κλάσης Type 23, οι οποίες προτείνονται ως ενδιάμεση λύση.

Τις τελευταίες ημέρες φέρονται να εντείνουν τις πιέσεις τους οι Ιταλοί, με τις φρεγάτες Fremm να δελεάζουν το Πολεμικό Ναυτικό, ως μια αξιόπιστη και εξαιρετικών δυνατοτήτων φρεγάτα που καλύπτει τις ανάγκες του Στόλου μας.

Όπως τονίζουν επανειλημμένα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού,αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ενταχθούν «εδώ και τώρα» νέα πλοία στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια. Οι προτάσεις των μνηστήρων, κυρίως οι ευρωπαϊκές, ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα και να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Χρόνος για περαιτέρω αδράνεια δεν υπάρχει, διότι ακόμα και σήμερα να συμφωνήσουμε με κάποιον από τους «μνηστήρες», η σύμβαση θα πάρει χρόνο για να ετοιμαστεί, ενώ παράλληλα θα μπουν και οι ΜΕΚΟ για αναβάθμιση. Τι σημαίνει αυτό; Έλλειψη βασικών μονάδων κρούσης και αποδυνάμωση, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά. Απόφαση λοιπόν για νέα πλοία άμεσα, πριν δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.