Αδιέξοδο στη Λιβύη: Αντί να συμφωνήσουν για τις εκλογές άρχισαν να… βρίζονταιΔεν κατέστη εφικτή η εξεύρεση συναινετικής λύσης στις συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα κοντά στη Γενεύη, οι οποίες είχαν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύη στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες βράδυ αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

«Εντονες συζητήσεις»
Ο Ρέιζντον Ζένενγκα, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και συντονιστής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL), κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια, κάνοντας λόγο για «έντονες συζητήσεις» που σημαδεύτηκαν από απειλές αποχώρησης.

«Ο λαός της Λιβύης θα αισθανθεί σίγουρα απογοητευμένος καθώς εξακολουθεί να φιλοδοξεί να έχει την ευκαιρία να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη λήξη των συνομιλιών.

«Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την αξιοπιστία και τη μελλοντική συνάφεια του LPDF (Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου)», τόνισε. «Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να διαβουλεύεστε μεταξύ σας για να επιτύχετε έναν υλοποιήσιμο συμβιβασμό και να εδραιώσετε όσα σας ενώνουν».

Δεν συμφώνησαν
Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο περίπου 15 χλμ από τη Γενεύη, παρατάθηκαν για πέμπτη ημέρα χθες Παρασκευή με τους αντιπροσώπους να πασχίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αναμενόταν να εγκαθιδρύσουν τη συνταγματική βάση για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έως την 1η Ιουλίου.

Εντούτοις, αντιπρόσωποι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους επί διαφορετικών προτάσεων που τέθηκαν, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να παρατείνουν τις συνομιλίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

Οι εκλογές κρίνονται ως κρίσιμο βήμα στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια χάους και αιματοχυσίας που ακολούθησε η εξέγερση το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, την οποία είχε υποστηρίξει το ΝΑΤΟ.

Ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ οδήγησε σε εκεχειρία το περασμένο καλοκαίρι, με τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών να σταματούν και στη συνέχεια να σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας.

«Ασεβείς συμπεριφορές»
Οι συνομιλίες στην Ελβετία έγιναν έπειτα από διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη που διεξήχθη στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποτελεί «επιλογή» οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Ελβετία να καταλήξουν χωρίς να υπάρξει απόφαση, δεδομένων των χρονικών περιθωρίων.

Την Πέμπτη, ο Κούμπις χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας και κάλεσε τους αντιπροσώπους να αποφεύγουν «ασεβείς συμπεριφορές και προσωπικές επιθέσεις», χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Επίσημη κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε στη Λιβύη τον Οκτώβριο και τον επόμενο μήνα οι συμμετέχοντες στον ειρηνευτικό διάλογο του ΟΗΕ όρισαν ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών και συμφώνησαν να συγκροτήσουν νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι με πολλές ένοπλες ομάδες να διατηρούν την ισχύ τους στο πεδίο.

ΑΠΕ