Σε ετοιμότητα το Ισραήλ: "Το Ιράν απέχει δύο μήνες από την πυρηνική βόμβα" - Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή



Επίσκεψη Μπένετ στις ΗΠΑ - Στο στόχαστρο η πυρηνική συμφωνία του 2015 - Στο τραπέζι μέχρι και η στρατιωτική επιλογή

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο «Σχέδιο Β» προκειμένου να σταματήσει το Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκαντς, επισημαίνοντας, ότι το Ιράν απέχει μόλις δύο μήνες από την απόκτηση πυρηνικής βόμβας. 

Με την παραπάνω προειδοποίηση-δήλωση ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο πρόληψης που δεν συνεπάγεται την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός σε συγκέντρωση 60 πρεσβευτών στο Τελ Αβίβ.  Μόλις μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της αναβίωσης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης του 2015 που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. 
 
Οι έμμεσες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με την μεσολάβηση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν και επέτρεψαν στην Τεχεράνη να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

"Δεν γνωρίζουμε εάν το ιρανικό καθεστώς θα είναι πρόθυμο να υπογράψει μια συμφωνία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο" σχέδιο Β προκειμένου να σταματήσει το Ιράν στα ίχνη του προς πυρηνικό όπλο", δήλωσε ο Γκαντς. είπε.

Η προτιμώμενη επιλογή είπε, είναι διπλωματική.

"Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια" μεγαλύτερη, ισχυρότερη και ευρύτερη "συμφωνία από την προηγούμενη", δήλωσε ο Gantz.

Ένα «ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να υποκινήσει έναν αγώνα όπλων στην περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: "Το κράτος του Ισραήλ έχει τα μέσα να ενεργήσει και δεν θα διστάσει να το πράξει .Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αναλάβει δράση στο μέλλον προκειμένου να αποτρέψει ένα πυρηνικό Ιράν", δήλωσε ο Γκαντς.
 
Προς το παρόν, είπε, «η ιρανική απειλή είναι χερσαία» με την Τεχεράνη να λειτουργεί «μέσω των πληρεξουσίων της στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο και τη Γάζα».

Όσον αφορά την εναέρια απειλή του Ιράν, ο Γκαντς είπε ότι "το Ιράν χρησιμοποιεί UAV και κατευθυνόμενους πυραύλους διαταράσσοντας το διεθνές  θαλάσσιο εμπόριο, ενώ  εργάζεται επίσης στον κυβερνοχώρο".

Κατηγόρησε, ότι το Ιράν ήταν πίσω από την επίθεση του περασμένου μήνα στο πλοίο "Mercer Street", στην οποία σκοτώθηκαν ο καπετάνιος και ένα μέλος του πληρώματος.

"Η εκτίμησή μας είναι, ότι το UAV που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω επίθεση εκτοξεύτηκε από ιρανικό έδαφος και εγκρίθηκε από την ιρανική ηγεσία", δήλωσε ο Gantz.
 
Η ικανότητα του Ιράν για συμβατική βία αυξάνεται, πρόσθεσε ο Γκαντς καθώς εξήγησε ότι η Τεχεράνη έχει υπερδιπλασιάσει τις στρατιωτικές της επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια από 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε 49 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
«Όλες οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί χωρίς πυρηνικές δυνατότητες. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες; », ρώτησε.

Ο Γκαντς τόνισε τη δραστηριότητα του Ιράν στον γειτονικό Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.
 
« Σπίτια στον Λίβανο χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση χιλιάδων πυραύλων και βλημάτων. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ εκμεταλλεύονται την κρίση στον Λίβανο και υπονομεύουν τη λιβανέζικη κυβέρνηση », είπε ο Γκαντς.

Εξήγησε, ότι το Ισραήλ είχε προσφέρει τρεις φορές στον Λίβανο ανθρωπιστική βοήθεια. Έχει επιδιώξει να το κάνει μέσω τρίτων μερών όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή μέσω άλλης χώρας που έχει δεσμούς με τον Λίβανο.

Όσον αφορά την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Γκαντς είπε ότι είναι "ο νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού" και ότι το Ισραήλ εργάζεται για να τον ενισχύσει με κινήσεις οικονομικού χαρακτήρα, όπως άδειες οικοδομής και εργασίας καθώς και με έργα περιφερειακής υποδομής.

Ο Γκαντς μίλησε επίσης για τη Γάζα και τόνισε ότι «οι ενέργειες της Χαμάς στη Γάζα βλάπτουν τον παλαιστινιακό λαό».

Εξήγησε ότι "το Ισραήλ έχει μόνο δύο συμφέροντα στη Γάζα: την ασφάλεια και την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Η ανάπτυξη της Γάζας εξαρτάται από την ικανοποίηση  των δύο  παραπάνω απαιτήσεων". 

Δύο κατά τη γνώμη μας είναι τα σημεία κλειδιά στα λεγόμενα του Ισραηλινού ΥΠΑΜ: 

Το πρώτο, είναι ότι την Πέμπτη ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λευκό Οίκο προκειμένου να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό διπλωματικό σχέδιο Β κατά του Ιράν,  στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
 
Το δεύτερο, είναι ότι τόνισε πως η στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν είναι  στο τραπέζι από το Ισραήλ, το οποίο έχει τα αναγκαία μέσα, τα οποία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει.

Αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος, οι οποίες ας ελπίσουμε να μην οδηγήσουν σε έναν πολύ μεγάλο πόλεμο στη Μ. Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Πάντως το γεγονός ότι η εσπευσμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, συμπίπτει χρονικά με πιθανή ένοπλη αναμέτρηση Ισραήλ-Ιράν, δημιουργεί συνειρμούς αναφορικά με την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από την "παγίδα" του Αφγανιστάν, όπου πολυάριθμα στρατεύματα και δυνάμεις τους θα βρισκόντουσαν μεταξύ εχθρικών κρατών όπως το Ιράν, Κίνα, Πακιστάν και έχοντας να αντιμετωπίσουν και τους Ταλιμπάν.