ΤΟ ΠΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ



Το Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ) χαιρετίζει την υπογραφείσα την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, Συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας για την «εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια». Για την αναγκαιότητα της Συμφωνίας αυτής οι Αναλυτές και Ακαδημαϊκοί του ΠΕΜΑΣ έχουν επιχειρηματολογήσει με άρθρα, αναλύσεις και ανακοινώσεις εδώ και χρόνια, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση είχαν επανέλθει μετά την περσινή διστακτικότητα της Κυβέρνησης να την προχωρήσει.

Η Συμφωνία αυτή μπορεί όντως να θεωρηθεί ότι έχει ιστορική σημασία καθώς είναι η σημαντικότερη αμυντική συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας μετά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ το 1952. Είναι δε αναμφίλεκτα άκρως επωφελής. Αναβαθμίζει σοβαρά την ήδη υπάρχουσα πολύ καλή συνεργασία με την φίλη και σύμμαχο Γαλλία με την οποία οι αντιλήψεις και τα συμφέροντά μας εν πολλοίς συγκλίνουν.

H σωστή επιλογή της προμήθειας 3+1 υπερσύγχρονων Φρεγατών Belharra (FDI HN), οδηγεί το Πολεμικό μας Ναυτικό σε μία άλλη εποχή μετά την εγκληματική του παραμέληση, ενισχύει κατακόρυφα την Στρατιωτική Ισχύ της χώρας και συνεπώς την  αποτρεπτική της ικανότητα. Οι  προβλέψεις του Άρθρου 2 περί αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που διαπιστωθεί από κοινού επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός  από τα δύο μέρη καθιστούν  την Συμφωνία μοναδική και δημιουργούν συνθήκες στρατηγικής εξισορρόπησης.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η Συμφωνία επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις,  στην Ελλάδα να αναλάβει δίπλα στην Γαλλία  πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, στην Στρατηγική Αυτονομία της Ένωσης αλλά και την ευρωπαϊκή ταυτότητα του ΝΑΤΟ πουαναγνωρίζεται ως ο βασικόςΟργανισμός Συλλογικής Ασφάλειας της Ευρώπης.

Βεβαίως οφείλουμε και πάλι να επισημάνουμε εμφατικά ότι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι ευθύνη δική μας, των Ελλήνων όπως έχουμε αποδείξει ιστορικά και αυτή η ευθύνη δεν εκχωρείται.Καμία Συμμαχία δεν μας  εξασφαλίζει έστω και εν μέρει, εαν είμαστε υποχωρητικοί και εάν αποτύχουμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα.

Συγχαίρουμε την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία εκμεταλλεύτηκε ορθά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και προχώρησε σε αυτήν την Συμφωνία και ταυτόχρονα την καλούμε να καταστήσει σαφές σε φίλους και εχθρούς ότι αν και όποτε απαιτηθεί έχει την βούληση να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουν αποκτηθεί με το υστέρημα του ελληνικού λαού ώστε να επιφέρει ζημιά στον αντίπαλο που θα είναι μεγαλύτερη ή ίση από το όφελος που επιδιώκει να αποκομίσει. Αυτό σημαίνει αξιόπιστη αποτροπή

Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΠΕΜΑΣ)