"Διαλύει" την Τουρκία η Αμερική – Δείτε τι τους ετοιμάζουν



Το «χτύπημα» θα ισοδυναμεί σε περίπτου 23 δισ. δολάρια χαμένα με το... καλημέρα.

Ελληνοτουρκικά: Διαλύει την Τουρκία η Αμερική, ετοιμάζοντας της χτύπημα δισ. δολαριων με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι FT επικαλούνται δυτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η Task Force Financial Action (FATF) είναι πιθανό αύριο Πέμπτη να τοποθετήσει την Τουρκία στη γκρίζα ζώνη, των χωρών εκείνων που κατηγορούνται για ξέπλημα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Στη λίστα βρίσκονται εκτός των άλλων χωρών η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη.

Αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ των Financial Times, τότε ουσιαστικά η οικονομία της Τουρκίας θα… καταρρεύσει αφού η τουρκική λίρα θα πέσει ακόμα πιο κάτω, γράφει το middleeasteye.net.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ αν μια χώρα μπει στην γκρίζα λίστα της FATF θα επηρεαστούν οι βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων της χώρας αυτής.

Το κόστος αυτό θα ισοδυναμεί σε περίπτου 23 δισ. δολάρια χαμένα με το… καλημέρα για την τουρκική οικονομία.

Η Τουρκία προσπαθεί με σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων να αντιστρέψει την κατάσταση όμως κανείς δεν ξέρει αν θα… προλάβει.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία περνούν μία περίοδο κατά την οποία πολλοί Αμερικανοί αναλυτές βλέπουν την Άγκυρα όχι μόνο μακριά, αλλά ακόμα και αντίθετη με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η Τουρκία έχει έρθει κοντά με την Κίνα και αυτό είναι το πρόβλημα των Αμερικανών.

Ιδιαίτερα απασχολούν τους Αμερικανούς οι δίαλοι επικοινωνίας των Τούρκων με τους Κινέζους, μέσα από τους οποίους διαύλους μπορεί να μεταφερθεί ή έχει μεταφερθεί στο παρελθόν δυτική τεχνολογία προς το Πεκίνο.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν ποτέ ξανά με την Τουρκία το επίπεδο συνεργασίας που είχαν στο παρελθόν Άγκυρα και Ουάσιγκτον.