Κουρδική στρατιά! "Βόμβα" από Τούρκο ειδικό ασφαλείας: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν το YPG σε τακτικό στρατό



Καμπάνες κινδύνου ηχούν για την Τουρκία
Ο ειδικός ασφαλείας Αμπντουλάχ Αγκάρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοίμασαν το YPG το οποίο ταυτίζει με το PKK, σαν συμβατικό στρατό στη Συρία και είπε ότι αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα.

Αξιολογώντας τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας  προερχόμενες από τη Συρία ότι, "Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις απειλές που προέρχονται από αυτές τις περιοχές είτε μαζί με τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εκεί είτε με δικά μας μέσα", δήλωσε ο Ağar ότι αυτή  είναι πολύ σαφής. 

Τα τουρκικά "βήματα"

Τονίζοντας ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να παράγει μια λύση συνεργαζόμενη με τα στοιχεία που δραστηριοποιούνται στον τομέα, και αν δεν μπορεί, θα το κάνει με δική της βούληση, ο Ağar είπε:

"Θεωρώ ότι υπάρχει μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργοποιήσει ορισμένους μηχανισμούς, ειδικά μετά την "Επιχείρηση Ειρήνη", λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματική εικόνα που επικρατεί και τις συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία.

Εάν όχι, νομίζω ότι η Τουρκία θα  πραγματοποιήσει τη στρατιωτική επιχείρηση με δική της πρωτοβουλία και βούληση. Μπορεί να υπάρχει  ωστόσο κρυφή ατζέντα εδώ.

Επειδή ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, είναι απαραίτητο να δούμε ότι διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις μπορούν να δρομολογηθούν μετά  τη  συνάντηση και μένει να δούμε  αυτές, βήμα προς βήμα.

Είναι απαραίτητο να το καταλάβουμε πλέον καλά, αφού νομίζω ότι η Τουρκία θα κάνει κάποια βήματα για να επικεντρωθεί στο YPG/PKK.

Από που θα ξεκινήσουν οι ΤΕΔ τη νέα στρατιωτική επιχείρηση
Αν πρόκειται να γίνει μια επιχείρηση, πρώτα απ 'όλα, το Tel Rıfat, επειδή το Tel Rıfat δείχνει πολλά", δήλωσε ο Ağar:

 Η απειλή που αντιμετωπίζουμε προέρχεται περισσότερο από εκεί. Υπάρχει μόνο το Tel Rifat; Όχι. Ποιος είναι ο κύριος σκοπός μας; Δημιουργία ζώνης ασφαλείας. Μέσα σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, η Μανμπίτζ είναι μια εξαιρετικά σημαντική ασταθής περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή που το YPG/PKK εκμεταλλεύτηκε δημογραφικά και κοινωνιολογικά.

Υπάρχει η περιοχή μέχρι τα ιρακινά σύνορα στα ανατολικά της Ayn al-Arab aka Kobani και της  "Επιχείρησης Ειρήνης". Θεωρώ ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν αριθμό μεμονωμένων ή πολλαπλών επιχειρήσεων.

Τα όπλα τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα
Αξιολογώντας ότι η πιθανή επιχείρηση θα είναι διαφορετική από τις επιχειρήσεις της Ασπίδας του Ευφράτη, της Ειρήνης και του Κλαδιού της Ελιάς, ο Ağar είπε:

Γιατί η Ασπίδα του Ευφράτη, η Ειρήνη είναι διαφορετική από το Κλαδί Ελιάς; Πρώτα απ 'όλα, η συγκυρία διαμορφώθηκε διαφορετικά, υπήρχε διαφορετική εξίσωση. Ο καιρός περνούσε, υπήρχαν "παίκτες" που εμφανιζόταν και έφευγαν από το πεδίο. Ως αποτέλεσμα αυτών οι συνθήκες  έχουν αλλάξει.

 
Από την άλλη, το γεωγραφικό ζήτημα και η εξελισσόμενη κατάσταση των τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες δημιουργήθηκαν και ενισχύθηκαν εναντίον μας από τις εμπειρίες τους  και ειδικά από τις επιχειρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει εναντίον τους  εδώ και χρόνια.

Η αποκρυπτογράφηση του δικτύου τούνελ που έχτισαν, η επιρροή τους, η συγκέντρωσή τους σε αυτά, οι θέσεις βολής που δημιούργησαν, τα όπλα που τους δόθηκαν αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν μεγάλες διαφορές της δυναμικότητας που είχαν οι τρομοκράτες στο παρελθόν σε σχέση με τώρα.

Δημιουργείται συμβατικός στρατός
Αξιολογώντας την βοήθεια  των ΗΠΑ να παρέχουν συμβατική εκπαίδευση στο YPG/PKK, ο Ağar συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

Το YPG/PKK έχει αναπτύξει πολλές διαφορετικές δεξιότητες  και θα θέλει να τις χρησιμοποιήσει. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να προετοιμάσουν το YPG/PKK σαν συμβατικό στρατό και  δεν έχουμε δει τα σχετικά στάδια.

Τι υπάρχει σε αυτά; Παραδίδει εκπαίδευση πυροβολικού. Γιατί δίνεται εκπαίδευση πυροβολικού στο ΡΚΚ;

Γιατί τους δίνονται όπλα παροχής  πυρών υποστήριξης;  Υπάρχει DAESH που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη στιγμή εναντίον του;

Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό, εκπαίδευση ελικοπτέρων, όλα αυτά έχουν ένα νόημα.

Δεν ξέρουμε τι είπαν στο Σότσι Πούτιν-Ερντογάν
Τονίζοντας ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία, ο Ağar είπε: «Ίσως συμφώνησαν. Δεν ξέρουμε τι συζήτησαν ο κ. Ερντογάν και ο Πούτιν στο Σότσι. Αλλά σίγουρα μίλησαν, δεν νομίζω ότι το θέμα περιορίζεται μόνο στο Ιντλίμπ. Τα πεδία ενδιαφέροντος και επιρροής των δύο χωρών συζητήθηκαν σίγουρα σε εκείνη τη συνάντηση. Νομίζω ότι σε εκείνη τη συνάντηση, συζητήθηκε  η Συρία γενικά, οι σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, η πολιτική διαδικασία, οι επιχειρησιακές περιοχές, η ζώνη ασφαλείας, ακόμη και η Λιβύη, η Ουκρανία, η Κριμαία, ο Καύκασο, η Μαύρη Θάλασσα, όλα αυτά συζητήθηκαν περισσότερο ή λιγότερο. 

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε επισημάνει την μυστική Συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ χωρίς τον Ερντογάν για Συρία και Κούρδους, όπου ουσιαστικά οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν σιωπηρά τον Άσαντ, διευκολύνοντας την μετάβαση της Συρίας προς την ειρήνευση και την ανοικοδόμησή της, ικανοποιώντας τον Πούτιν, με αντάλλαγμα  από τον Ρώσο Πρόεδρο προς τον Μπάϊντεν , την δημιουργία μιας Ομόσπονδης Συρίας που θα περιλαμβάνει το ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στα ΒΑ της.

Αυτό το αντιλήφθηκε ο Ερντογάν, ο οποίος τρέχει να "μαζέψει" την κατάσταση.

Το αν θα πραγματοποιήσει τελικά στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των Κούρδων του YPG η Άγκυρα μένει να το δούμε, αφού αυτό θα είχε αλυσιδωτές παρενέργειες .