Ετοιμάζουν τα MiG-29 για καταρρίψεις; Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν τους Σύριους στη χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων



Στρατιωτικοί σύμβουλοι από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) εκπαιδεύουν πιλότους της Συριακής Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας (SyAAF) σε μάχες αέρος-αέρος, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.

Στις 15 Νοεμβρίου, το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αποκάλυψε ότι οι Σύριοι πιλότοι Mig-29 έχουν εκπαιδευτεί σε χειρισμούς με πυραύλους αέρος-αέρος, συγκεκριμένα στον υπέρυθρο κατευθυνόμενο πύραυλο μικρού βεληνεκούς R-73.

"Ένα σημαντικό στάδιο στην εκπαίδευση οποιουδήποτε πιλότου είναι η εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος", ανέφερε η Zvezda, σύμφωνα με τον Maxim Aleksanin, διοικητή ρωσικής μοίρας. "Για πρώτη φορά, Σύριοι πιλότοι χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενους πυραύλους R-73 από αεροσκάφη MiG-29. Στο μέλλον σκοπεύουμε να βελτιώσουμε τις τακτικές διεξαγωγής αεροπορικής μάχης κοντινής και μεγάλης εμβέλειας για να αποτρέψουμε προκλήσεις στους ουρανούς της Συρίας, καθώς και κοντά στα σύνορά της».

Το κανάλι δημοσίευσε πλάνα από πρόσφατη άσκηση που είδαν δύο συριακά Mig-29 να εκτοξεύουν πυραύλους R-73. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση διεξήχθη στην αεροπορική βάση T-4 στην κεντρική συριακή επαρχία Χομς.

Η SyAAF χειρίζεται περίπου 20 Mig-29. Πριν από τον πόλεμο, η Russian Aircraft Corporation "MiG" αναβάθμισε τα συριακά μαχητικά αεροσκάφη στο ειδικά αναπτυγμένο πρότυπο SM, το οποίο τους επέτρεπε να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος-αέρος εκτός οπτικού βεληνεκούς (BVRAAMs), δηλαδή τους R-77, καθώς και πυρομαχικά αέρος-εδάφους κατευθυνόμενα με ακρίβεια. Επιπλέον, τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με συστήματα ενεργού ηλεκτρονικού πολέμου.

Πέρυσι, η Ρωσία παρέδωσε άγνωστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Mig-29 στη SyAAF. Τότε, συριακές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι τα Mig-29 που παραδόθηκαν πρόσφατα είναι πιο προηγμένα από αυτά που ήταν σε υπηρεσία, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι Mig-29SMT ή Mig-29M.

Η Ρωσία εργάζεται για να ενισχύσει τις δυνατότητες της SyAAF εδώ και μερικά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει τη Συρία να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο και το έδαφός της πιο αποτελεσματικά.

ΠΗΓΗ: southfront.org.