Ρωσία: Ο Πούτιν αποσύρει 10.000 στρατιώτες από τα σύνορα με την ΟυκρανίαΠερίπου 10.000 στρατιώτες από τη Ρωσία επιστρέφουν στις βάσεις τους ύστερα από ένα μήνα ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Interfax με πληροφορίες από τον ρωσικό στρατό.

Το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι τα γυμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν.

Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται τα οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση – συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης από το ΝΑΤΟ να μην επεκτείνει τη συμμαχία ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα – διότι η δική της ασφάλεια απειλείται από τη ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη συμμαχία της Δύσης. Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει έως τις 175.000.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν συγκέντρωση του στρατού της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι εικόνες έδειχναν πολλά άρματα να έχουν μαζευτεί στην περιοχή του Σολότι στην Ρωσία και όπως είναι εύκολα κατανοητό, το «θερμόμετρο» στην περιοχή έχει ανέβει.

loading...