Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των στρατιωτικών αποφοίτων ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων



Προαγωγές συναδελφων αποφοίτων ΑΣΣΥ ειδικών κατηγοριών .Δικαιώθηκαν απο την δικαιοσύνη όμως δεν δικαιώθηκαν απο το ΥΠΕΘΑ .Δειτε την απάντηση του ΥΠΕΘΑ στην επιστολή της Ενωσης Στρατιωτικών Ηπείρου διότι τα ..γραπτά μένουν.

Το θέμα με τις προαγωγές αποφοίτων ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων μετα την δικαστική τους δικαίωση λαμβάνει διαστάσεις .Στην Βουλή για άμεση αποκατάστασή τους η επιστολή της Ενωσης Στρατιωτικών Ηπείρου απο τον Βουλευτή Αρτας Χρήστο Γκόκα

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ...ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΥΠΕΘΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Αναφορών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟ

 Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021 Σελίδες: Δύο (02) ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Χρήστο Γκόκα ΥΠΕΘΑ/Γραφείο ΥΕΘΑ ΥΠΕΘΑ/Γραφείο ΥΦΕΘΑ ΥΠΕΘΑ/Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος ΣΧΕΤ.: Αναφορά 516/19-11-2021 της Βουλής των Ελλήνων Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας με θέμα «Βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση των στρατιωτικών αποφοίτων ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Οι Αξιωματικοί προέλευσης εξ ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις προ της δημοσίευσης του ν.3883/10, διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.2439/96, ήτοι έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Υποπλοιάρχου στην περίπτωση της Υπηρεσίας Γραφείου και αυτόν του Ανθυποπλοιάρχου στην περίπτωση της Υπηρεσίας Ξηράς για τα στελέχη του ΠΝ. 

Αντιθέτως, οι Αξιωματικοί ΣΞ και ΠΑ προερχόμενοι εξ ΑΣΣΥ, που τίθενται σε ανάλογες ειδικές καταστάσεις έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Αντισυνταγματάρχη και του Αντισμηνάρχου αντίστοιχα. Οι Αξιωματικοί προέλευσης εξ ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν.3883/10, ήτοι έχουν ως καταληκτικό βαθμό αυτόν του Λοχαγού και αντιστοίχων για όσους τελούν στην κατάσταση της Υπηρεσίας Γραφείου και αυτόν του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων για όσους τελούν στην κατάσταση της Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ. Οι καταληκτικοί βαθμοί όπως αποτυπώνονται στο άρθρο 23 του ν.2439/1996 (Α΄219), τελούν σε άμεση συνάρτηση με την προέλευση των στελεχών, τη διάκριση τους σε Αξιωματικούς Όπλων, Μάχιμους, Μηχανικούς, Ιπταμένους, Σώματα, την κτήση ή μη πτυχίου ΑΕΙ, καθώς και την υπαγωγή σε Ειδικές Καταστάσεις. Συναφώς αναφέρεται ότι οι καταληκτικοί βαθμοί των στελεχών συνδέονται και με την αποστολή που επιτελούν τα στελέχη.

 Η διαφορετική αντιμετώπιση της βαθμολογικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας των Αξιωματικών Ειδικών Καταστάσεων σε σχέση με τους λοιπούς Αξιωματικούς δικαιολογείται, καθόσον για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων: -2-  Προβλέπεται μέριμνα σε θέματα μεταθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του ν.3883/2010 (Α΄167).  Είναι προαιρετικά τα προαγωγικά σχολεία, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. ε του ν.3883/2010 (Α΄167) και το άρθρο 6 παρ. 4 του ν.2439/1996 (Α΄219).  Δεν αποτελεί απαραίτητο προσόν για προαγωγή ο χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 7β του ν.3883/2010 (Α΄167) και του άρθρου 6 παρ. 4 του ν.2439/1996 (Α΄219). 

Σε κάθε περίπτωση, στον παρόντα χρόνο, τα στελέχη που διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.2439/96 έχουν αποστρατευτεί ήδη, ενώ για τους λοιπούς που διέπονται από τις εναπομείνασες ενεργές διατάξεις του ιδίου νόμου, μετά τη δημοσίευση του ν.3883/2010, έχουν ως καταληκτικούς βαθμούς αυτούς που περιγράφονται στο άρθρο 23 του αυτού νόμου. Παράλληλα, για τα στελέχη που υπάγονται στις ειδικές καταστάσεις έχουν θεσμοθετηθεί ευεργετικές διατάξεις σε ό,τι αφορά στα θέματα μεταθέσεων, θέσεων υπηρέτησης, εκτέλεσης υπηρεσιών και συμμετοχής σε ασκήσεις, στο πλαίσιο της μέριμνας υπέρ του προσωπικού που αντιμετωπίζει ανίατα ή δυσίατα νοσήματα. 

Περαιτέρω, για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα η αποφασιστική αρμοδιότητα για την ακολουθούμενη πολιτική ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ.). Όσον αφορά στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) διέπεται από τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Α΄74), σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή Μισθολογικού Κλιμακίου (Μ.Κ.) συνδέεται με την βαθμολογική τους προαγωγή και τα έτη υπηρεσίας τους, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. 

Τέλος, όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή εξέλιξη, στην ιεραρχία και στις προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζονται διεξοδικά και σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, ενώ τυχόν αλλαγές ή βελτιώσεις επί του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υλοποιούνται μόνο κατόπιν στοιχειοθετημένης υποβολής σχετικών προτάσεων εκ μέρους τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ