«Τελειώνουν» τον Ερντογάν: Ανεβάζει τους τόνους ο Ακάρ και «χτίζει» το προφίλ του νέου ηγέτη με εθνικιστικές «κορώνες»



Ο Χουλουσί Ακάρ φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά θέματα και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα «επενδύοντας» σαφώς στην επόμενη μέρα.

Σε μια στιγμή που η Τουρκική οικονομία συνταράσσεται συθέμελα, ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητείται έντονα και η κοινωνία της χώρας ‘’βράζει’’ χτυπημένη από την οικονομική κρίση, ο Χουλουσί Ακάρ είναι ο μοναδικός Τούρκος αξιωματούχος που όχι απλά επιχειρεί να συντηρήσει την ένταση με την Ελλάδα αλλά φροντίζει με σχεδόν καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις να ‘’χτίσει’’ το προφίλ του επόμενου ηγέτη της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Και ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις εθνικιστικές ‘’κραυγές’’ και δίνει με κάθε τρόπο τη μάχη για σταματήσει τον ‘’κατήφορο’’ της λίρας, ο Τούρκος υπουργός άμυνας παίζει όλο και περισσότερο το ‘’χαρτί’’ του εθνικισμού στοχοποιώντας την Ελλάδα σε κάθε αφορμή.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ομιλία του στην Τουρκική στρατιωτική ακαδημία όπου για μια ακόμη φορά πλειοδότησε σε εθνικισμό, ‘’σημάδεψε’’ το Καστελόριζο και ‘’βάφτισε’’ ως ‘’επίδειξη εξοπλισμών’’ την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες της χώρας του στέκονται στις ουρές για δωρεάν ψωμί ο Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε άνευ αιτίας στην Αθήνα και με αλαζονικό τρόπο προέταξε το μέγεθος της Τουρκίας αλλά και την εγγύτητά της με το Καστελόριζο. Με τη φράση ‘’ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας’’ για μία ακόμη φορά κατέδειξε τον εκνευρισμό της χώρας του για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δικαιώματα στην περιοχή.

Όμως αυτό που όπως φαίνεται να  ‘’καίει’’ τον Χουλουσί Ακάρ είναι ότι έπειτα από μια δεκαετία αδράνειας εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης η Αθήνα εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και μάλιστα με διαδικασίες fast track. Σε λιγότερο από ένα μήνα τα πρώτα έξι Rafale θα πετούν στο Αιγαίο, το πρόγραμμα των φρεγατών Belharra προχωρά ενώ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαπραγματεύεται για καινούργιες κορβέτες. Την ίδια ώρα που αναλυτές εντός συνόρων αλλά ακόμα και Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για εξαιρετικά μειωμένες διαθεσιμότητες στην TuAF και ενώ όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας  δείχνουν να έχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Και ενώ ψάχνει απελπισμένα για ρευστότητα με τις εικόνες από τα σακιά με συνάλλαγμα να μεταφέρονται νύχτα προς την κεντρική τράπεζα.

Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζεται και με δεδομένα τα προβλήματα υγείας πέρα από την δεινή οικονομική θέση της χώρας και τη σταδιακή της απομόνωση, τόσο ο Χουλουσί Ακάρ φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά θέματα και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα ‘’επενδύοντας’’ σαφώς στην επόμενη μέρα. Με τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας κυριολεκτικά να μεταμορφώνεται όσο περνάει ο χρόνος από μετριοπαθή Στρατηγό σε σκληρό εθνικιστή πολιτικό. Επί τρία χρόνια από το 2015 έως το 2018 ο Χουλουσί Ακάρ ήταν εξαιρετικά προσεκτικός σε κάθε του τοποθέτηση. Όπως και στο πρώτο διάστημα της υπουργίας του. Όμως σταδιακά εμφανίζεται ως μεγάλος υπέρμαχος της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ και πλέον ένα από τα φαβορί ως ο νέος ‘’σουλτάνος’’, διάδοχος του Ταγίπ Ερντογάν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η Αθήνα δείχνει ότι έχει ‘’διαβάσει’’ τις προθέσεις Ακάρ και δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι του Τούρκου υπουργού άμυνας με πρώτο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος διακρίνεται τόσο για την ψυχραιμία του όσο και για τις εξαιρετικά προσεκτικές και μετρημένες δηλώσεις του. Με τη βασική του γραμμή να είναι ότι ‘’η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται και γι’ αυτό λαμβάνει και τα μέτρα της’’και χωρίς την παραμικρή αναφορά στον ομόλογος του.Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ελλάδα παρακολουθεί τις κινήσεις Ακάρ αφού ο Τούρκος υπουργός άμυνας δείχνει πλέον να ελέγχει απόλυτα τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες είναι δεδομένο ότι κατέχουν καίριο ρόλο και στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας.