«Τα F-35 και F-16 δεν είναι η τελευταία λύση για την Τουρκία»



«Αφού αποκλεισθήκαμε από το έργο F-35 επειδή αγοράσαμε πυραύλους S-400 από τους Ρώσους, έγινε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 F-16. Ενώ περιμένουμε απάντηση στο αίτημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: Εάν η στάση είναι αρνητική, θα εξετάσουμε άλλες επιλογές», γράφει η  Sözcü.

Σύμφωνα με τον συντάκτη Εμίν Οζγκονούλ, η επιλογή της Τουρκίας θα είναι τα αεροσκάφη 5ης γενιάς SU-57 και όπως σημειώνει : για πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία.
 
Αντιπροσωπείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα καθίσουν  στο τραπέζι τον επόμενο μήνα προκειμένου να αποπληρωθούν τα 1,4 δις δολάρια που προκαταβλήθηκαν για την αγορά των F-35 ή να τα απορροφήσουν  στην αγορά των F-16.

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση:

«Το σύστημα S-400 δεν είναι επιλογή, έχει γίνει αναγκαιότητα». Πρόσθεσε  ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη χρήση αυτού του συστήματος σε μια κατάσταση όπως μια αεροπορική επίθεση.

Αναφερόμενος στην άρνηση των ΗΠΑ για τα F-35, δήλωσε:

«Η προμήθεια των F-35 μπλοκαρίστηκε με το πρόσχημα της αγοράς των S-400. Έχουμε υποβάλει επίσημο αίτημα για την προμήθεια F-16 και τον εκσυγχρονισμό ορισμένων από τα υπάρχοντα πολεμικά μας αεροσκάφη F-16. Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία αναγκαστικά και φυσικά θα εξετάσει άλλες επιλογές για να διασφαλίσει την ασφάλειά της σε ένα απειλούμενο περιβάλλον».