Γαλλικές και οι κορβέτες-Κρυφή σύσκεψη στο Μαξίμου για τα εξοπλιστικά πριν την εκπνοή του χρόνου



Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Κρυφή σύσκεψη στο Μαξίμου για τα εξοπλιστικά πριν την εκπνοή του χρόνου. Οι 10 ελληνικές εταιρίες που θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο σε φρεγάτες και κορβέτες. Καρέ - καρέ το παρασκήνιο των συζητήσεων της ΝAVAL GROUP με τις ελληνικές αμυντικές εταιρίες. Ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα που παραδόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της μυστικής σύσκεψης.

Από την Γαλλία και οι κορβέτες! Αυτό κατάλαβαν όλοι όσοι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου εξετάστηκε η πορεία κατάρτισης των συμβάσεων της αγοράς των τριών φρεγατών Belharra και των 8 επιπλέον αεροσκαφών Rafale.

Μέσα από την συζήτηση, αν και ήταν επικεντρωμένη στα χρονοδιαγράμματα υπογραφής των συμβάσεων (Belharra & Rafale), διαφάνηκε η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 να αναθέσει στον γαλλικό όμιλο Naval Group και το πρόγραμμα των κορβετών με την δέσμευση ότι αυτές θα χτιστούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Πρόκειται για τις κορβέτες Gowind 3100 τόνων, τις οποίες ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν Μητσοτάκης - Μακρόν κατά την σύναψη της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Για το πρόγραμμα των κορβετών ενδιαφέρονται διακαώς τόσο οι Ολλανδοί, όσο και οι Ιταλοί μαζί με τους Αμερικανούς, οι οποίοι όπως και οι Γάλλοι της Naval, εξακολουθούν να βαράνε τα …νταούλια, να ρίχνουν …ψίχουλα στην αγορά και να οχλαγωγούν διαδικτυακά. Η περίπτωση του χαμηλόβαθμου υπαλλήλου της Naval Group είναι χαρακτηριστική και καταδικαστέα.

Γιατί το ΠΝ θεωρεί ότι οι γαλλικές κορβέτες έχουν επιχειρησιακή υπεροχή…

Είναι σαφές ότι εάν τελικώς οι Γάλλοι αναλάβουν και το πρόγραμμα των κορβετών, τότε για τα επόμενα τριάντα χρόνια ο Ελληνικός Στόλος θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας!

Από επιχειρησιακής απόψεως οι γαλλικές Κορβέτες στην έκδοση 3100 τόνων, αποτελούν υπερσύγχρονες ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των κορβετών κλάσεως ADA που διαθέτει η Τουρκία ενώ θεωρούνται ισάξιες των υπό κατασκευή τουρκικών Φρεγατών τύπου «Κωνσταντινούπολη».

Έτσι με τις γαλλικές κορβέτες Gowind - λένε διάφοροι επιτελείς- είναι σαν να προμηθεύεται η Ελλάδα 3 με 4 επιπλέον Φρεγάτες σε σχέση με την δύναμη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού…

Τις κορβέτες Gowind 2500 διαθέτουν ήδη από η Αίγυπτο, η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρουμανία. Είναι κατασκευασμένες για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο επιφανείας καθώς διαθέτει συστήματα κατά εναέριων απειλών.

Είναι εξοπλισμένες με το ραντάρ 3D SMART-S mk2 της Thales και τα σόναρ Kingklip Mk.2, CAPTAS VDS, της ίδιας εταιρείας. Είναι οπλισμένες κάθε μία με 16 πυραύλους VL-MICA NG, και οκτώ πυραύλους επιφανείας-επιφανείας SSM Exocets, ενώ διαθέτει δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90, και ένα πυροβόλο 76 χλ.

Περιλαμβάνεται επίσης η υποστήριξη μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων UAV, μη επανδρωμένων υποβρυχίων UUV, ενώ διαθέτουν ελικοδρόμιο.

Οι δέκα ελληνικές εταιρίες που θα εμπλακούν σε φρεγάτες και κορβέτες..

- Οι δέκα ελληνικές εταιρίες που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν οι Γάλλοι για τις φρεγάτες και τις κορβέτες της Naval Group.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα ναυτικά προγράμματα έχει ήδη εκπονηθεί πρόγραμμα συνεργασίας των τριών εμπλεκομένων Γαλλικών εταιριών στα ναυτικά προγράμματα Naval Group (πλοία), MBDA (οπλισμός) και Thales (ηλεκτρονικά) με τέσσερις ελληνικές εταιρίες που θα αναλάβουν υπό κατασκευαστικό έργο. Πιο συγκεκριμένα:

Η NAVAL που κατασκευάζει τον σκαρί των πλοίων έχει ήδη μία συμφωνημένη συνεργασία σ ένα πρόγραμμα, ενώ σε δυο άλλα έχει κάνει αρχική επιλογή και τρία άλλα προγράμματα είναι υπό εξέταση:

• Για το σύστημα εντοπισμού ναρκών έχει ήδη αποφασιστεί η συνεργασία με την TERRA SPATIUM.

• Για τις κονσόλες και τη συναρμολόγηση των προσομοιωτών έχει ήδη γίνει η αρχική επιλογή της MILTECH και της ΑΤΕΣΕ, ενώ εναλλακτικά έχουν επιλέγει η ΑΚΜΟΝ και η INTRACOM.

• Για την κατασκευή των διαφόρων πλαισίων όπως των συστημάτων παρακολούθησης της πλατφόρμας, του κέντρου διαχείρισης μάχης και της γέφυρας του πλοίου, έχει προκριθεί ως αρχική επιλογή η ΑΚΜΟΝ με εναλλακτική πρόταση την INTRACOM & την MILTECH.

• Για τις φουσκωτές λέμβους των πλοίων η επιλογή αναμένεται να γίνει μεταξύ BARRACUDA, PETROPIULOS & VIKING HELLAS.

Η γαλλική εταιρία MBDA που κατασκευάζει τα βλήματα και τους πυραύλους, έχει ήδη συμφωνήσει σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες για 3 προγράμματα ενώ σε ένα άλλο βρίσκονται υπό εξέταση.

- Η MILTECH θα αναλάβει τις καλωδιώσεις των πυραύλων ASTER και EXOCET

- Η DASYC θα αναλάβει την κατασκευή πλαισίων προστασίας των πυραύλων EXOCET.

- Το πανεπιστήμιο Πατρών και η MILTECH θα αναλάβουν ερευνητικό πρόγραμμα για την υπέρυθρη ακτινοβολία.

- Υπό εξέταση κατασκευή επιλεγμένου εξαρτήματος του βλήματος ASTER.

H THALES εξετάζει την δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικές εταιρίες για δέκα προγράμματα.

- Για την υποστήριξη του προγράμματος ανθυποβρυχιακού πολέμου εξετάζει συνεργασία με SSA, SSMART & MILTECH.

- Για τις ειδικές καλωδιώσεις και τις διασυνδέσεις των πλαισίων του κύριου radar του πλοίου η επιλογή θα γίνει μεταξύ της INTRACOM, MILTECH, ELFON PRISMA, HAI & AKMON.

- Για το σύστημα διαχείρισης εικονικής πραγματικότητας του προσομοιωτή συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου η επιλογή συνεργασίας θα γίνει μεταξύ: SSA,SSNART, MILTECH, THALES HELLAS.

- Για κατασκευή κονσόλας , καλωδιώσεις, ηλεκτρονικές κάρτες στο σύστημα ΑRTEMIS (έρευνας, εντοπισμού και παρακολούθησης με χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας) η επιλογή θα γίνει μεταξύ πέντε εταιριών: AKMON, ELFON, HAI, MILTECH, SSMART και SSA.