Πρόεδρος του Καζακστάν: Μαχητές από τη Μέση Ανατολή μπήκαν στη χώρα



Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Καζακστάν κατηγόρησε ξένους «μαχητές» από χώρες της Κεντρικής Ασίας, του Αφγανιστάν και της Μέσης Ανατολής, για συμμετοχή στις πρόσφατες ταραχές, τις οποίες περιέγραψε ως «τρομοκρατική επίθεση».

Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, συνοψίζοντας τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, ο Κασίμ Γιαμάρτ Τοκάγιεφ είπε:

 «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν μια τρομοκρατική επίθεση , μια καλά οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη δράση κατά του Καζακστάν με τη συμμετοχή ξένων μαχητών από χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Αφγανιστάν και μαχητές από τη Μέση Ανατολή».

Η χώρα έγινε μάρτυρας αιματηρών συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την κάλυψη των γεγονότων από τα ξένα μέσα, τα οποία ξεκίνησαν με διαδηλώσεις κατά της αύξησης των  τιμών των καυσίμων  στα δυτικά της χώρας στις 2 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν συνολικά 7.939 άτομα έως τις 10 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, που θεωρείται το χειρότερο κύμα βίας στην ιστορία της χώρας της Κεντρικής Ασίας μετά την κατάρρευση της  Σοβιετικής Ένωσης.

Sky News Arabia