Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ «πάγωσε» τον Λαβρόφ στη Μόσχα: «Θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία ακόμα και με μεγάλο οικονομικό τίμημα»



Η Γερμανία «είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα».

Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

Η Μπέρμποκ ταξίδεψε στη Μόσχα έπειτα από μια επίσκεψη χθες, Δευτέρα, στο Κίεβο, αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και δυτικές χώρες για την ανάπτυξη από το Κρεμλίνο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η Μπέρμποκ είπε πως είναι δύσκολο να μην αξιολογηθεί ως «απειλή» η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να απειλήσει με διακοπή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία.

Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε μεγάλο οικονομικό τίμημα», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση.