Η Γαλλία αναλαμβάνει την διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ



Σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες στο έδαφος θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από τη Λιλ. Το αρχηγείο του Σώματος Ταχείας Αντίδρασης της Γαλλίας, που βρίσκεται στη Citadelle, έχει αναλάβει στην πραγματικότητα τη διοίκηση της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ από την Πέμπτη

Μετά την Τουρκία, η Γαλλία! Η συμβολική παράδοση της σημαίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στο προαύλιο της Citadelle στη Λιλ. Το Σώμα Ταχείας Αντίδρασης της Γαλλίας ανέλαβε τη διοίκηση της χερσαίας συνιστώσας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για το 2022 από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος ήταν επικεφαλής πέρυσι. Ο στρατηγός Pierre Gillet, διοικητής της CRR-FR, εξηγεί: "Αποστολή μας είναι να είμαστε σε θέση να διοικούμε τις γαλλικές και συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις σε όλους τους τομείς και σε όλες τις φάσεις των συγκρούσεων. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε αποστολή, η πρώτη ερώτηση των συμμάχων μας είναι: "Από πού είστε;". Είμαστε λοιπόν οι πρεσβευτές της πόλης της Λιλ και είμαστε περήφανοι γι' αυτό!

40.000 άνδρες στο έδαφος
Το RRC-FR ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Φλάνδρας το 2005. Βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για δεύτερη φορά στην ιστορία του, μετά το 2014. Η αποστολή του για το ΝΑΤΟ: να αναπτύξει γρήγορα, σε λιγότερο από 30 ημέρες, ένα αρχηγείο και ένα διοικητήριο για να κατευθύνει έως και 40.000 άνδρες στο έδαφος. Μόνο η Γαλλία θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερους από 8.000 στρατιώτες.

Η Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια πολυεθνική δύναμη υψηλής ετοιμότητας, τεχνολογικά προηγμένη, η οποία περιλαμβάνει δυνάμεις αεροπορίας, θάλασσας και ειδικών επιχειρήσεων, εκτός από αυτά τα στοιχεία των χερσαίων δυνάμεων. Στόχος της δύναμης αυτής είναι να επιτρέψει την ταχεία στρατιωτική αντίδραση σε μια αναδυόμενη κρίση. Οι αποστολές της περιλαμβάνουν τη συμβολή στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης ή ανακούφισης, για παράδειγμα σε περίπτωση καταστροφής.

Η Γαλλία σε επιφυλακή για 12 μήνες

Το NRF λειτουργεί σε εκ περιτροπής βάση: οι χώρες του ΝΑΤΟ παραχωρούν μονάδες για περίοδο δώδεκα μηνών. Οι μονάδες αυτές αναβαθμίζονται κατά τη διάρκεια ασκήσεων πλήρους κλίμακας. Το CRR-FR απέκτησε την πιστοποίηση NRF κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη Νορβηγία πριν από μερικούς μήνες.

Τα 450 μέλη της CRR-FR από τη Λιλ θα εκπαιδεύονται συνεχώς, περιμένοντας μια πιθανή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να ξεσπάσει στην Ανατολική Ευρώπη. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ είναι πολύ τεταμένες, ενώ χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.