ΗΠΑ: Στρατιώτες «βλέπουν» έξω από το Bradley με διόπτρες υψηλής τεχνολογίας



Η νέα διόπτρα του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) «που τα κάνει όλα» μπορεί να μετατρέψει τους Στρατιώτες που βρίσκονται μέσα στο διαμέρισμα προσωπικού των οχημάτων μάχης από παθητικούς επιβάτες σε δικτυωμένους μαχητές.

Οι Στρατιώτες της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης της 3ης Μεραρχίας Πεζικού στο Φόρτ Στίουαρτ στην Τζόρτζια, ταξίδεψαν στο Κάμπ Ρόμπερτς στην Καλιφόρνια, για να συμμετέχουν στις δοκιμές του συστήματος επαυξημένης όρασης «Integrated Visual Augmentation System – IVAS» εντός και εκτός από όχημα μάχης Bradley.

Το IVAS βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και χαιρετίστηκε ως η επόμενη πρωτοποριακή τεχνολογία για τον αποβιβασμένο Στρατιώτη. Η συσκευή βασίζεται στις διόπτρες επαυξημένης πραγματικότητας Microsoft HoloLens.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο στρατιωτικό πρωτότυπο ενισχυμένης ανθεκτικότητας διήλθε σειρά δοκιμών. Κάποια θέμα με την υγρασία και τη διαστρέβλωση του οπτικού πεδίου έχουν προσθέσει ακόμη έναν γύρο δοκιμών, που αναμένονταν να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022, με την ημερομηνία ανάπτυξης να έχει καθοριστεί για τα τέλη του 2022.

Τα βοηθήματα πλοήγησης, οι ενδείξεις, η στοχοποίηση και πλήθος άλλων δεδομένων, ουσιαστικά παρέχουν στους Στρατιώτες την τεχνολογία που οι πιλότοι μαχητικών αεροπλάνων διαθέτουν προ πολλού στις κάσκες τους.

Μια υπόσχεση της συσκευής είναι η ασύρματη διασύνδεση της σε ένα όχημα όπως το Bradley. Η συσκευή μπορεί να επιτρέψει το ανέβασμα (upload) δεδομένων που αφορούν τους Στρατιώτες σε ένα κοινό υπολογιστικό νέφος επιπέδου υπομονάδας και άνω.

Όμως καθώς βρίσκονται μέσα στο όχημα, οι διόπτρες, για πρώτη φορά, θα επιτρέψουν στους επιβιβασμένους στρατιώτες να δουν αυτό που βλέπουν ο Οδηγός και ο Σκοπευτής από τα σκοπευτικά τους.

Το μυστικό αυτής της τεχνολογίας είναι διττό, σύμφωνα με τον Ταγματάρχη Σοούν Τζόουνς, που ασχολείται με το έργο IVAS: πρώτον, οι Στρατιώτες δεν χάνουν την τακτική επίγνωση, δεύτερον, οι ίδιοι αποβιβασμένοι Στρατιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι πάνω στο όχημα για να δουν ό,τι βλέπει το όχημα τους.

«Το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας IVAS συντήκει επικοινωνίες, εικόνες θερμικών σκοπευτικών και νυχτερινής παρατήρησης για να ενισχύσει την επίγνωση της κατάστασης και την καταστρεπτικότητα μας μέσα από το Bradley» , δήλωσε ο Υποδεκανέας Μπετζαμιν Φράνκ. «Επιτρέπει σε όλους να δουν αυτό που βλέπουν έξω από το όχημα ο Οδηγός, ο Σκοπευτής και ο Αρχηγός, το οποίο παρατηρείται από περισσότερα μάτια -και άμεσα αυξάνεται η επίγνωση της τακτικής κατάστασης καθώς αποβιβαζόμαστε».

Κάποιες από τις ασκήσεις που εκτέλεσαν οι Στρατιώτες στο Κάμπ Ρόμπερτς περιλάμβαναν την βοήθεια του πληρώματος του οχήματος στον εντοπισμό αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED), πρόσθεσε ο Φράνκ.

Απλά πράγματα, όπως το να κάθεσαι λίγο ψηλότερα, μπορούν να προσθέσουν πολλά στην επίγνωση των Στρατιωτών. Ο Λοχίας Ντάρελ Μπόργκις σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ύψος του Bradley παρέχει στους Στρατιώτες καλύτερο οπτικό πεδίο στο πεδίο της μάχης.

Ο Ντόν Αλντέα, ο επικεφαλής μηχανικός ενσωμάτωσης της IVAS, ξεκαθάρισε, με την αποδέσμευση τους, τι θα μπορούν να κάνουν ακριβώς οι διόπτρες με το όχημα.

Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές, είπε: Οι SEE, World View και «ενεργοποίηση».

Η ενεργοποίηση είναι έτσι όπως ακούγεται. Οι Στρατιώτες μπορούν να επαναφορτίσουν τον εξοπλισμό τους καθώς βρίσκονται μέσα στο όχημα ή κινούνται. Η ελπίδα είναι ότι η επιλογή της ενεργοποίησης θα μειώσει την ανάγκη για επιπλέον μπαταρίες που τροφοδοτούν με ρεύμα τις συσκευές στο πεδίο.

Το SEE είναι ένα πρόγραμμα που κλωνοποιεί τις μεταδόσεις στοιχείων από τρείς αισθητήρες του οχήματος: το μπροστινό περισκόπιο ενίσχυσης όρασης Οδηγού «Driver Vision Enhancer», το ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο Αρχηγού «Commander’s Independent Thermal Viewer» και το σύστημα «Improved Bradley Acquisition Subsystem» του Σκοπευτή. Μέσα στις οθόνες κράνους (heads up display) οι Στρατιώτες θα έχουν στη διάθεση τους διάφορα οπτικά πεδία για να δουν τι συμβαίνει έξω από το όχημα.

Η World View δείχνει τις άλλες πλατφόρμες και μονάδες εντός της τακτικής σύνθεσης. Με αυτόν τον τρόπο οι Στρατιώτες μπορούν να γνωρίζουν που βρίσκονται οι φιλικές δυνάμεις.

«Όταν οι Στρατιώτες λαμβάνουν μια θέση και προετοιμάζονται να εξέλθουν από το όχημα – όπως συμβαίνει σήμερα θα γίνει κυρίως υπό συνθήκες σκότους και δίχως ορατότητα», εξήγησε ο Αλντέα. «Με αυτήν την τεχνολογία σύντηξης, μπορούν να έχουν χάρτη, αποστολή και επικαιροποίηση πληροφορίων κατά την κίνηση τους. Μπορούν να δουν τι υπάρχει γύρω τους ώστε το Bradley να τοποθετηθεί σε μια πλεονεκτική θέση και να ανοίξει μετά η αναβαθμίδα όπου δεν θα βρίσκονται υπο άμεσα πυρά και θα αναλάβουν δράση άμεσα».

Ε, και φυσικά, θα διαθέτουν πρόσβαση σε πληροφορίες από τα ντρόουνς που θα βρίσκονται από πάνω τους.

Ο Δρ. Νάβιν Μάθουρ, επικεφαλής μηχανικός ενσωμάτωσης της IVAS με την πλατφόρμα, δήλωσε το εργαλείο θα παρέχει στους Στρατιώτες τη δυνατότητα λήψης καλύτερων αποφάσεων κατά την έξοδο τους από τα οχήματα και θα εισέρχονται στο πεζοπόρο τμήμα της αποστολής τους.

«Δεν υπάρχουν πλέον κενά στις πληροφορίες ανάμεσα στην μεταφορά, την μετακίνηση και την αποβίβαση, το οποίο θα αυξήσει την επιβιωσιμότητα και την καταστρεπτικότητα τόσο για την πλατφόρμα όσο και τους Στρατιώτες», δήλωσε ο Μάθουρ.

Οι εργασίες ενσωμάτωσης με την πλατφόρμα συνεχίζονται με τα σχέδια μελέτης χρήσης της IVAS και τον Αύγουστο με το Stryker.


Πηγή: armytimes.com