Γνωρίστε την Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF)! Δυνατότητες-Αποστολές -Συγκρότηση



Υπερπολύτιμο εργαλείο του ΝΑΤΟ για την άμεση αντιμετώπιση κρίσεων ή προβλημάτων , αποτελεί η NRF.

Ένα από τα στρατιωτικά όργανα που έχει στη διάθεση του ΝΑΤΟ είναι η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF). 

Τι είναι η NRF-Προγενέστερες αποστολές της

Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια αμέσου ετοιμότητας τεχνολογικά προηγμένη πολυεθνική δύναμη, που αποτελείται από χερσαίες-εναέριες-θαλάσσιες δυνάμεις και μέσα, Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), Δυνάμεις CBRN (χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική) και δυνάμεις  CIMIC (Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας), στοιχεία που η Συμμαχία μπορεί να αναπτύξει γρήγορα, όπου χρειαστεί.

Ο κύριος ρόλος που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι για το NRF είναι η ενεργοποίηση για μια κατάσταση που απαιτεί από την NRF συλλογική άμυνα, διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας ή επίδειξη δύναμης.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άλλοι λόγοι για την ενεργοποίηση του NRF και αυτοί περιλαμβάνουν επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, ανακούφιση από καταστροφές, προστασία κρίσιμων υποδομών και επιχειρήσεις ασφάλειας. Οι πρόσφατες ενεργοποιήσεις έχουν διαφοροποιηθεί ως εξής:

• Προστασία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα, Ελλάδα.
• Ενίσχυση της ασφάλειας για τις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2004.
• Αρωγή σε περίπτωση καταστροφών με αεροσκάφη από το NRF που παραδίδουν προμήθειες βοήθειας που δωρήθηκαν από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και εταίρους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα, 2005.
• Από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2006, στοιχεία του NRF χρησιμοποιήθηκαν στην προσπάθεια ανακούφισης από καταστροφές στο Πακιστάν, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Οκτωβρίου. Αεροσκάφη από το NRF χρησιμοποιήθηκαν σε μια αεροπορική γέφυρα που παρέδωσε σχεδόν 3.500 τόνους επειγόντων προμηθειών στο Πακιστάν, ενώ μηχανικοί και ιατρικό προσωπικό από το NRF αναπτύχθηκαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανακούφισης.
• Η Επιχείρηση Allied Solace , με την NRF να ενεργοποιείται τον Αύγουστο του 2021 για να υποστηρίξει την εκκένωση και τη μετεγκατάσταση Αφγανών που εργάστηκαν μαζί με το ΝΑΤΟ, μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτή η απάντηση περιελάμβανε τη δημιουργία της Task Force Noble, μιας ειδικής ομάδας που συντονίζει εκατοντάδες στρατεύματα της NRF από 20 Συμμαχικές χώρες. Αυτά τα στρατεύματα υποστήριξαν την εκκένωση σε τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων με μεταφορικά αεροσκάφη, κατασκευαστικό εξοπλισμό, ασθενοφόρα, ιατρικές ομάδες, ομάδες πολιτικών υποθέσεων και προσωπικό ασφαλείας.
 
Ως εκ τούτου, το NRF είναι ένας ευέλικτος πόρος για χρήση του ΝΑΤΟ. Μερικά γρήγορα στοιχεία για το NRF:

• Το NRF αποτελείται από μια πολύ ικανή κοινή πολυεθνική δύναμη ικανή να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε όλο το φάσμα των προκλήσεων ασφάλειας, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.
• Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν το NRF το 2014 δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτό, γνωστή ως Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
• Αυτό το ενισχυμένο NRF είναι ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει να ανταποκριθεί στις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας και να ενισχύσει τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.
• Η ανάπτυξη του VJTF ασκείται τακτικά από την πρώτη εκδήλωση στην Πολωνία τον Ιούνιο του 2015.
• Η γενική διοίκηση του NRF ανήκει στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).
 
Ο ρόλος της  Συμμαχικής Διοίκησης Μικτής Δύναμης (JFC) στο Brunssum
 
Η Διοίκηση του ΝΑΤΟ, JFCBS, που εδρεύει στο Brunssum της Ολλανδίας, έχει δύο ρόλους σχετικά με το NRF.

Τόσο η  Διοίκηση JFCBS  του  Brunssum, όσο και η  Διοίκηση της Νάπολης -JFC Naples (JFCNP) είναι και οι δύο σε μόνιμη κατάσταση αναμονής για να δώσουν εντολή στο NRF.

Κατόπιν εντολής από το SACEUR θα ενεργοποιηθεί το NRF  ή τα τμήματά της που κρίνονται απαραίτητα για την αποστολή που αναλαμβάνεται.

Στη συνέχεια, η εντολή θα μεταβιβαστεί στο JFC που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η SACEUR. Η  απόφαση μπορεί να βασίζεται στο πού λαμβάνει χώρα η αποστολή ή σε άλλους παράγοντες.

Το JFC θα γίνει τότε η Διοίκηση Joint Task Force (JTF).

Σημειωτέον ότι οι δύο Διοικήσεις  JFC ( Brunssum και Naples),  είναι  πιστοποιημένες ως  JTF, ενώ  για την NRF και ττην JFCBS θα  γίνει πιστοποίησή τους εκ νέου σε αυτόν τον ρόλο το 2024, ως μέρος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και ασκήσεων (TREX).
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις στο NRF παραμένουν υπό την Εθνική διοίκηση μέχρι την επίσημη παράδοση στο ΝΑΤΟ σε προκαθορισμένο χρόνο για την αποστολή που έχει ανατεθεί. Οι δυνάμεις παραδίδονται στον SACEUR ο οποίος στη συνέχεια αναθέτει τη Διοίκηση στον επιλεγμένο Διοικητή JTF.

Ο δεύτερος ρόλος για το JFCBS είναι η προετοιμασία και η παρακολούθηση μιας δύναμης NRF για την περίοδο αναμονής. Αυτές οι περίοδοι διαρκούν 12 μήνες. Η ίδια η φάση προετοιμασίας ξεκινά περίπου 18 μήνες πριν από την έναρξη της αναμονής.

Έτσι, για κάθε μονάδα NRF, η συμμετοχή στο NRF προηγείται από εθνική προετοιμασία, ακολουθούμενη από εκπαίδευση με άλλους συμμετέχοντες στην πολυεθνική δύναμη και πιστοποίηση για το ρόλο τους στο NRF.

Η ίδια η περίοδος προετοιμασίας χρησιμεύει ως μια περίοδος κατά την οποία τα στοιχεία του NRF ανανεώνουν τα διαπιστευτήριά τους "ΝΑΤΟ", καθώς είναι, κατά μέσο όρο, περίπου 5 χρόνια από την τελευταία τους κατάσταση αναμονής.
 
Το προσωπικό τους θα έχει εναλλάσσεται και οι περίοδοι προετοιμασίας σημαίνει ότι μπορούν να μάθουν ή να ξαναμάθουν διαδικασίες, να ενημερωθούν για αλλαγές στους τρόπους εργασίας από την τελευταία περίοδο αναμονής και αυτή είναι επίσης μια στιγμή που το ΝΑΤΟ μπορεί να πειραματιστεί στις δικές του διαδικασίες και τεχνολογίες

Έτσι, καθώς οι μονάδες εναλλάσσονται μέσω της NRF, τα σχετικά υψηλά πρότυπα, έννοιες και τεχνολογίες εξαπλώνονται σταδιακά σε όλη τη Συμμαχία, εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους βασικούς σκοπούς της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, τον ​​περαιτέρω μετασχηματισμό των Συμμαχικών δυνάμεων.

Οι Δυνάμεις  που συγκροτούν  την NRF

Εξετάζοντας την ενισχυμένη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ αυτή περιλαμβάνει:

• The Very High Readiness Joint Task Force (VJTF): Αυτό το στοιχείο NRF, με δύναμη περίπου 20.000 άτομα,  περιλαμβάνει μια πολυεθνική χερσαία ταξιαρχία περίπου 5.000 στρατιωτών και στοιχεία Αεροπορίας, Ναυτιλίας και SOF (Special Operations Forces). Τα ηγετικά στοιχεία είναι έτοιμα να μετακινηθούν εντός δύο έως τριών ημερών. Οι Σύμμαχοι αναλαμβάνουν τον ηγετικό ρόλο για το VJTF σε εκ περιτροπής βάση.

• The Initial Follow-On Forces Group (IFFG): Πρόκειται για δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα ακολουθώντας το VJTF, ως απάντηση σε μια κρίση. Αποτελούνται από την ταξιαρχία VJTF του προηγούμενου έτους και την καθορισμένη ταξιαρχία VJTF του επόμενου έτους που ήδη εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται.
 
• Θαλάσσια Δύναμη: βασίζεται στις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του ΝΑΤΟ (SNMG) και τις Μόνιμες Ομάδες Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMGs).

• Αεροπορικη Δύναμη

• Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

• Ομάδα δράσης χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής άμυνας (ΧΒΡΠ).
Το NRF είναι επίσης ανοιχτό σε χώρες εταίρους να συνεισφέρουν, αφού εγκριθεί από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

Συμπέρασμα

Το NRF δίνει στη Συμμαχία τα μέσα για να ανταποκριθεί γρήγορα σε διάφορους τύπους κρίσεων οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι επίσης μια κινητήρια μηχανή για τον στρατιωτικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ. 

Οι VJTF και οι Αρχικές Δυνάμεις Παρακολούθησης εδρεύουν στις χώρες καταγωγής τους, αλλά είναι σε θέση να αναπτυχθούν οπουδήποτε χρειάζονται για ασκήσεις ή αντιμετώπιση κρίσεων, αναλαμβάνοντας  οποιαδήποτε αποστολή και  οπουδήποτε, με την προετοιμασία να αποτελεί το  κλειδί της επιτυχίας