Έδειξαν τα ελληνικά χρώματα οι «Τίγρεις» της 335Μ πάνω από την Αδριατική



Κοινοί σχηματισμοί με F/A-18 Super Hornet του USN - Συνεργασία 335Μ με την δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman

Κοινές ασκήσεις πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ και του αμερικανικού Ναυτικού στην Αδριατική.

Στις πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες μαχητικά F-16 Adv. της 335Μ πέταξαν σε σχηματισμούς με μαχητικά F/A-18C Super Hornet από το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman που ηγείται της ομάδας κρούσης στο πλαίσιο της μεγάλης του ΝΑΤΟ άσκησης Neptune Strike 2022.

Στην «NEPTUNE STRIKE–22» οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν με το υποβρύχιο «Κατσώνης», 1 αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion, 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 2 μαχητικά αεροσκάφη F-4, 1 αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) EMB-145Η, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.

Το USS Harry S. Truman αποτελεί το σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή στην κόψη του ξυραφιού.

«Οι αποφάσεις σχετικά με το πού θα αναπτυχθεί μια ομάδα κρούσης από τις ΗΠΑ λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας», δήλωσε ο υποναύαρχος Κερτ Ρένσο, προτού συμπληρώσει: «είμαστε έτοιμοι, όμως, να επιχειρήσουμε οπουδήποτε. Σχεδιάσαμε μια μακρά ανάπτυξη όταν ξεκινήσαμε από το Νόρφολκ (της Βιρτζίνια) και σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε όπου χρειαζόμαστε περισσότερο».

Η ομάδα κρούσης, η οποία τέθηκε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην Αδριατική για γυμνάσια που συμπεριλαμβάνουν συντονισμένους ελιγμούς, εκπαίδευση ανθυποβρυχιακού πολέμου και βολές μεγάλου βεληνεκούς. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι την 4η Φεβρουαρίου.

Πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Όταν ανακοινώθηκε η άσκηση με την επωνυμία Neptune Strike 2022, το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του «Ψυχρού» Πολέμου που μία πλήρης ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε πως η συμμετοχή του USS Harry S. Truman στην άσκηση «Neptune Strike 2022» δείχνει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένη, ικανή και ισχυρή».


ΠΗΓΗ