Η Γαλλία διέθεσε 8 Rafale στο ΝΑΤΟ - Σε θέσεις μάχης οι ρωσικές δυνάμεις, λένε οι ΗΠΑ



Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ.

Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει το CBS, το οποίο επικαλείται τις  σύνηθες «πηγές» του Πενταγώνου, με ότι αυτό σημαίνει, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από τις θέσεις συγκέντρωσης σε θέσεις εξόρμησης, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ήδη άλλα αμερικανικά ΜΜΕ (WSJ) αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο να καταστρέψει όλες τις ηλεκτρονικές  συσκευές που βρίσκονται εκεί και προφανώς δεν μπορούν να μετακινηθούν στο πλαίσιο μετακίνησης του προσωπικού στην πόλη Λβίβ στην δυτική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η Γαλλία και στο  πλαίσιο της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ 22, ανακοίνωσε ότι διαθέτει στη Συμμαχία τουλάχιστον 8 μαχητικά Rafale τα οποία είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν αποστολές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τα οκτώ Rafale τα δύο θα φέρουν ατρακτίδια  αναγνώρισης (Reco-NG pod), τρία θα είναι εξοπλισμένα με βλήματα  Mica και Meteor και τρία για αποστολές αέρος-εδάφους.

Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες που δεσμεύονται στο πλαίσιο της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force 22) από την Γάλλια και τα αεροσκάφη είναι έτοιμα να αναλάβουν αποστολές, εάν απαιτηθεί μέσα σε πέντε ημέρες.

Συνολικά η Γαλλία μπορεί να διαθέσει για το ΝΑΤΟ έως και 900 πιλότους και μηχανικούς και 20.000 στρατιώτες. Όπως αναφέρεται αρχικά είχε αποφασιστεί τα τρία εκ των 8 αεροσκαφών να είναι Mirage 2000D, αλλά τελικά προτιμήθηκε αυτά να είναι Rafale.  

Η γαλλική Αεροπορία θα διαθέσει ακόμη  τέσσερα μεταφορικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος SIGINT Gabriel και ένα ελικόπτερο Caracal για αποστολές Combat SAR. .

Η μόνιμη ΝΑΤΟϊκή JFAC (Αεροπορική Διοίκηση Κοινών Δυνάμεων) στην οποία θα ενταχθεί η γαλλική δύναμη  μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι 350 εξόδους την ημέρα.


ΠΗΓΗ