Το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια του…Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είχε υιοθετήσει «ατάκες» των Εξαρχείων ακόμη και για τα εθνικά θέματα. Στη λογική «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», οι σύντροφοι υποστήριζαν ότι δε χρειαζόμασταν αμυντικές δαπάνες και ότι δεν θα ήταν καταστροφή αν χάναμε μερικά νησιά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν υπήρξε τόσο ακραία ανεύθυνος, όσο ήταν ως αντιπολίτευση. Αυτά μέχρι που έγινε και πάλι αντιπολίτευση. Μια από τα ίδια. Η παλιά καλή γνώριμη αριστερά…

Δε στήριξαν τη συμφωνία με τη Γαλλία, δε συμφώνησαν με τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δε θα υποστηρίξουν, κατά τα φαινόμενα και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και το ερώτημα είναι το ακόλουθο: Τι ακριβώς θέλουν; Ποια είναι η πρότασή τους για τα εθνικά θέματα; Εκτός και ισχύει αυτό που είπε ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Το οποίο θα πιστεύαμε ότι το πιστεύουν αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους είχαν καταργήσει τα σύνορα, τους στρατούς και τα σώματα ασφαλείας.

Ευτυχώς, όμως, δεν τα έκαναν όλα αυτά την ώρα που μπορούσαν να τα κάνουν. Οπότε το ερώτημα είναι γιατί επέστρεψαν σε αυτή τη ρητορική. Δεν ενηλικιώθηκαν, άραγε, με το πέρασμά τους στην εξουσία; Εκτός και αν μας δουλεύουν όλους. Και κυρίως τους ψηφοφόρους τους. Θα πρέπει να τους θεωρούν εντελώς ηλίθιους για να τους πουλάνε και πάλι λευκά περιστέρια και διεθνισμούς. Και αυτό είναι θέμα των οπαδών τους. Αλλά η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα δεν είναι θέμα που μπορούμε να το εμπιστευτούμε στα παιδιά της πλατείας Εξαρχείων.

Μέχρι το 2015 πολλοί υποστήριζαν ότι δε χάθηκε και ο κόσμος αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι και το ΠΑΣΟΚ έτσι ξεκίνησε. Από θέσεις ακραίες και τελικά έγινε ένα κανονικό κόμμα. Αυτό πληρώσαμε. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά αποδείχτηκε ότι πρόκειται για την πιο ακραία μορφή του λαϊκισμού. Και αυτό αποδεικνύεται με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν επίσης ένα λαϊκιστικό κόμμα, αλλά στα εθνικά θέματα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν μπόρεσε ούτε σε αυτό!

Αν κάτι μας υπενθυμίζει καθημερινά ο κ. Τσίπρας είναι γιατί δεν πρέπει να επιστρέψει στην εξουσία. Επειδή οι πολιτικές του είναι επικίνδυνες για τον λαό που δήθεν υπερασπίζεται. Μία Ελλάδα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της είναι μία Ελλάδα που δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της το αγαθό της ασφάλειας. Το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια του και η χώρα έχει σύνορα. Για τον πολίτη αυτής της χώρας που ξέρει ότι γείτονάς του είναι η Τουρκία του Ερντογάν, η άμυνας της χώρας είναι ακόμη και αυτοσκοπός.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr