Θρίλερ στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στα στρατόπεδα απο τα σύνορα



Ουκρανία: Δεύτερη κίνηση από τη Ρωσία η οποία ενδεχομένως να ανοίγει παράθυρο ελπίδας για αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης

Στη δεύτερη κίνηση μέσα σε λίγες ώρες που μπορεί να ανοίγει ένα «παράθυρο ελπίδας» ότι μπορεί να μην φτάσουμε σε πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία το πρωί της Τρίτης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Βίντεο που φέρεται να έχει καταγραφεί στην πόλη Μπρεστ


Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί». Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ στο CNNi, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.