Ρώσοι: ”Τα Bayraktar δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή αεράμυνα-Τους τα ρίχνουμε εύκολα”



Νέες πληροφορίες μας δίνουν τα ρωσικά ΜΜΕ για τα Bayraktar και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι.

Ακολουθεί κείμενο από το ρωσικό ΜΜΕ politika.ru.

”Πολύ πριν από τη ρωσική ειδική επιχείρηση, οι Ουκρανοί πολιτικοί και ο στρατός ισχυρίστηκαν ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar θα τους έδιναν ένα ισχυρό όπλο εναντίον της «επιτιθέμενης χώρας». Η Ουκρανία άρχισε να αγοράζει αυτά τα UAV μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ – ήταν τότε που δημιουργήθηκε μια λαμπρή φήμη για αυτά τα drones. Γιατί τώρα τα «Bayraktar» αποδείχτηκαν σχεδόν ανίσχυρα;

Το Σάββατο, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, δήλωσε ότι την τελευταία ημέρα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο Bayraktar, και συνολικά 123 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. καταστράφηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κανάλι Telegram “Reports of the militia of Novorossiya”, σχεδόν όλα τα “Bayraktar” που βρίσκονταν στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) καταρρίφθηκαν από ρωσικά πυρά αεράμυνας.

Τις προάλλες, η τουρκική στρατιωτική μεταφορική αεροπορία πραγματοποίησε άλλη μια παράδοση drones για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μέσω του αεροδρομίου της Πολωνίας και από εκεί τα drones μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Την περασμένη Τετάρτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η χώρα έλαβε μια νέα παρτίδα πολεμικών drones. «Είναι έτοιμα για μάχη», είπε ο Αλεξέι Ρέζνικοφ.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες περίμεναν να επαναλάβουν το blitzkrieg του Καραμπάχ στο Donbass με τη βοήθεια των τουρκικών drones. Πράγματι, μια από τις κύριες αιτίες στην έκβαση του πολέμου στο Καραμπάχ ήταν οι μαζικές επιθέσεις των Bayraktars TB2. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τόνισαν εκείνη την εποχή ότι ο δεύτερος πόλεμος του Καραμπάχ αποδείχθηκε ότι ήταν ένας νέος τύπος πολέμου.

Η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να καταστρέψουν drones, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς που μπορούν εύκολα να καταρρίψουν drones κατά την πτήση και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που μπορεί να εμποδίσει τις επικοινωνίες με drone. Επιπλέον, στη Λιβύη και τη Συρία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τουρκικές τακτικές και κατέρριψαν τα drones τους.

Ο Sergey Denisentsev, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, σημειώνει ότι οποιοδήποτε UAV κρούσης λειτουργεί καλά μόνο εάν ο εχθρός δεν διαθέτει πλήρη αεροπορική άμυνα και αεροπορικές δυνάμεις. ”Ο ρωσικός στρατός διαθέτει πλήρη αεροπορία, αεράμυνα κ.λπ. Πολλά ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν στον αέρα και χτυπήθηκαν στο έδαφος”, λέει ο ειδικός.

Ο Ντένις Φεντουτίνοφ, ειδικός στα μη επανδρωμένα συστήματα, σημειώνει επίσης ότι υπήρξαν πολλές αναφορές από την ουκρανική πλευρά για τη χρήση drones, «ωστόσο, δεν έχω δει άνευ όρων επιβεβαίωση αυτών των γεγονότων». ”Μετά τον πόλεμο στο Καραμπάχ, εμφανίστηκε ένα σημαντικό προπαγανδιστικό αποτέλεσμα, με στόχο, μεταξύ άλλων, την προώθηση των τουρκικών drones”, πιστεύει ο Fedutinov.

Τα συμπεράσματα των Ρώσων είναι αρκετά σημαντικά, με τους Έλληνες Επιτελείς να πρέπει να αξιολογήσουν όλες τις παραμέτρους και τις εκθέσεις της Μόσχας.