Επιθέσεις με υπερηχητικούς πυραύλους «στιλέτο» εξαπέλυσαν οι Ρώσοι



Ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Παράλληλα, σε ρωσικό κλοιό βρίσκεται η Μαριούπολη, με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να αναφέρει ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Ρωσία ανέφερε χθες ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στη Ζαπορίζια

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

 Ρωσικό ΥΠΑΜ: Χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.