ΣΟΕΔ: Ένταξη ΕΔ και ΣΑ στο πρόγραμμα βοηθών ΑΜΕΑ





To Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), με επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητά τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το πιλοτικό Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ανθρώπους με αναπηρία» και συμπερίληψη υγειονομικών επιτροπών Ένοπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή για το πρόγραμμα βοηθών ΑΜΕΑ αναφέρεται:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του (β) σχετικού, δικαίωμα συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα έχουν άνθρωποι με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67 %, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και έχει πιστοποιηθεί ΜΟΝΟ από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α.

Με τις διατάξεις του (α) σχετικού όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει,

εξετάζονται υποχρεωτικά από 1.9.2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής.

Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων , Ελληνικής Αστυνομίας , Πυροσβεστικού Σώματος, αποφάσεις που σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοθέτη, έχουν την ιδία ισχύ με τις αποφάσεις του ΚΕ.Π.Α. Σύμφωνα επίσης και με τη επίσημη ιστοσελίδα της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ) asye.army.gr, η αρμόδια Επιτροπή Διεύθυνσης Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους στην επιτροπή παραπέμπονται και συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Αποδεχόμενοι όπως αρχικά είπαμε τη θετική πιλοτική πρωτοβουλία του προγράμματος, επισημαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την υπουργική απόφαση οι αναφερόμενες υγειονομικές επιτροπές αποκλείοντας ανθρώπους με αναπηρία που έχουν πάρει αποφάσεις απ αυτές και ζητάμε την τροποποίηση της προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι παραπάνω επιτροπές».