Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία φορτωμένα με εξοπλισμό κατευθύνονται προς Ουκρανία



Η Ουκρανία ζήτησε από την Ιαπωνία δορυφορικές εικόνες υψηλής ποιότητας για να βοηθηθεί στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Ιαπωνικές κυβερνητικές και ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν δορυφόρους που έχουν την ικανότητα να καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες μέρα και νύχτα και μέσα από σύννεφα και άλλα εμπόδια στην ατμόσφαιρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά αν η παροχή δεδομένων αυτού του είδους στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή ή επιτρέπεται βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία δεν επικαλείται πηγές.

Την ώρα πάντως που η Nikkei ανέφερε πως η κυβέρνηση «θα εξετάσει αν η παροχή δεδομένων αυτού του είδους είναι πολιτικά αποδεκτή», το υπουργείο Άμυνας στην Ιαπωνία ανέφερε πως τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τα στενά Τσουγκάρου στη βορειοανατολική Ιαπωνία μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, μεταφέροντας πιθανώς στρατεύματα και οχήματα μάχης στην Ουκρανία.

«Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και τις κινήσεις του ρωσικού στρατού με μεγάλη προσοχή», ανέφερε το υπουργείο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου».

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / kathimerini.com.cy