Μετά τα Rafale και τις Belh@rra έρχεται μεγάλο deal για τα Τεθωρακισμένα του ΕΣ!




Η στιγμή για την πλήρη αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού της χώρας όλα δείχνουν πως πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ανάμεσα στα καλοσυντηρημένα και ιστορικής αξίας πυροβόλα του Θωρηκτού Αβέρωφ οι συζητήσεις ήταν αρκετές και σε ευχάριστο κλίμα. Ορισμένες από αυτές αφορούσαν το επόμενο βήμα στην εξοπλιστική ατζέντα. Και επειδή το κατάστρωμα του Θωρηκτού της νίκης προσφέρονταν για «ναυτική κατεύθυνση», λίγοι που είναι και γνώστες των σταθερών βημάτων του υπουργικού Επιτελείου, έριξαν το μπουρλότο.

«Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι για τον Στρατό Ξηράς», είπε πρόσωπο που έχει δείξει πολύ σοβαρά δείγματα εργασιομανίας, για να συνεχίσει σημειώνοντας πως «τα άρματα μάχης είναι αυτά που έρχονται άμεσα, γιατί πρέπει ο Στρατός Ξηράς να ενισχυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι το πολυπληθέστερο κομμάτι στις Ένοπλες Δυνάμεις και οφείλουμε να το ενισχύσουμε. Θα πάνε όλα στη Βουλή και εκεί θα φανούν όλα όσα προσφέρονται αυτή την ώρα, που είναι σημαντικά για την Ελλάδα.» 

Ακόμη κι αν τέθηκαν ερωτήματα περί της ναυτικής συνέχειας, σημειώθηκε πως υπάρχει διαθέσιμος χρόνος λόγω του γεγονότος πως πρέπει να επιλυθούν σημαντικές «ναυπηγικές» λεπτομέρειες οι οποίες μάλιστα δίνουν περιθώριο χρόνου επιπλέον λίγων μηνών.

Και εκείνο που έγινε κατανοητό είναι πως η Ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να βρίσκεται πλέον ιδιαίτερα κοντά στο μεγάλο deal που αφορά την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού της χώρας και παράλληλα προ των πυλών για την σταδιακή αντικατασταση των Οχημάτων Μάχης και Μεταφοράς Προσωπικού, κάτι που έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο Στρατός Ξηράς.

Η προσέγγιση που έχουν κάνει οι Γερμανοί- διότι όλα τα άρματα μάχης που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός γερμανικά είναι- έχει προσεχθεί ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν αφορά «ξερά» μια αναβάθμιση των Leopard.

Οι Γερμανοί δείχνουν ύστερα από πάρα πολλά χρόνια πως θέλουν ν’ ρθουν όχι ως «πωλητές», αλλά ως επενδυτές στην Ελλάδα και μάλιστα να δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής στην οποία θα κατασκευάζονται νέα άρματα Leopard. Και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί όπως σημειώνεται από αξιόπιστα χείλη, μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί η άμυνά τους μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας.

Πάντως οι συζητήσεις αυτές που γίνονται σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στο υπουργείο άμυνας, έχουν έρθει την στιγμή που η στρατιωτική ηγεσία είχε ήδη εγκρίνει την πρόταση του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης 3ης και 2ης γενιάς.

Η Αθήνα και συγκεκριμένα το χερσαίο Επιτελείο, με τον «μαυροσκούφη» Αρχηγός, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα Μ113 δεν  είναι απλώς ένα παρωχημένο όπλο στα χέρια των στελεχών του Στρατού Ξηράς στον ηπειρωτικό κορμό και τα νησιά, αλλά ένα μέσο που ελλείψει σύγχρονου, συνεχίζει την «προσφορά» του.

Γι’ αυτό ακριβώς το Ελληνικό Επιτελείο, πολιτικό και στρατιωτικό, δεν ομιλεί μόνον για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης αλλά για ένα «γενναίο» πρόγραμμα(σ.σ. έχουν ήδη τέτοιο οι Γερμανοί που διαπραγματεύονται με την Ελλάδα) που έχει να κάνει ακόμη και με μια γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και Μεταφοράς Προσωπικού.