Η Ελλάδα έτοιμη για την απόκτηση τριών UAVs MQ-9 Reaper – Στα κόκκινα ο ΕρντογάνΗ Ελλάδα μελετά την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UVs MQ-9 Reaper μαζί με δύο σταθμούς εδάφους. Πώς αντιδρά ο Ερντογάν;

Η «μάχη των UAVs» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για τα καλά, με την Αθήνα να μην σκοπεύει να μείνει μόνο στην απόκτηση ειδικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Η γείτονας χώρας τραβάει το σχοινί με αλλεπάλληλες προκλήσεις στο Αιγαίο, εκεί όπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους.

Ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς λοιπόν, περιλαμβάνει την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UAVs MQ-9 Reaper μαζί με δύο σταθμούς εδάφους. Το εν λόγω υποπρόγραμμα θα αποτελέσει, κατά κάποιο τρόπο, τη μετεξέλιξη μιας παλαιότερης ιδέας για την προμήθεια από τις ΗΠΑ UAVs MQ-1 Predator.

Η συγκεκριμένη φυσικά ενεπλάκη στα γρανάζια της στρατιωτικής γραφειοκρατίας και δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αυτή τη φορά όμως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πεντάγωνου εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στην προμήθεια των εν λόγω UAVs, με την αμερικανική πολεμική αεροπορία να διαθέτει τουλάχιστον 300 από αυτά.

Παράλληλα, έξι MQ-9 Reaper σταθμεύουν στην 100 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και παρακολούθηση της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας.

Πλέον, το ερώτημα είναι ένα. Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν; Προς το παρόν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα γεγονότα στην Ουκρανία προκειμένου η Τουρκία να εμφανιστεί ως ο «καλός της υπόθεσης», τη στιγμή που η «χλιαρή» στάση της Δύσης ανοίγει την «όρεξη» για επίθεση στην Ελλάδα.