Τουρκικά ”ουρλιαχτά”: ”Επιθετική ενέργεια η αποστολή του USS Harry S. Truman στο Β. Αιγαίο”



Οπως σας αποκάλυψε πρώτο το Directus.gr, tο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο βόρειο Αιγαίο, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να διεξάγει πτητικές επιχειρήσεις από εκεί, εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Aυτή όμως η κίνηση των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν τα εξής:

”Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έστειλαν στο Βόρειο Αιγαίο το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman. Έχει αναφερθεί ότι τα F-18 που απογειώθηκαν από το πλοίο πετούσαν πάνω από τη Ρουμανία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για στοιχείο πίεσης προς την Τουρκία, η οποία δεν κλείνει τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι είναι αντίθετο με το δόγμα της χρήσης του πλοίου για την είσοδο αεροπλανοφόρου στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο έχει περισσότερα από 3.000 νησιά, νησίδες και βράχους, όπου υπάρχει έντονη κίνηση πλοίων και το οποίο έχει ρηχά νερά με πολλά στενά περάσματα. . Ερμηνεύοντας αυτή την κατάσταση ως στοιχείο πίεσης προς την Τουρκία, η οποία δεν κλείνει τον εναέριο χώρο της στη Ρωσία, οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι και η Ελλάδα έφερε ένα τέτοιο αίτημα στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώθηκε ότι εάν αυτό το αεροπλανοφόρο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Ρωσία, το πλοίο ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ρωσικά υποβρύχια. Αναφέρεται ότι η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου σε μια τόσο ριψοκίνδυνη θέση δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική επιλογή. Από την άλλη, αναφέρθηκε ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρισκόταν στα νότια της Κρήτης.

Η Τουρκία είχε κλείσει τα περάσματα των στενών στα αντιμαχόμενα μέρη (Ρωσία-Ουκρανία) σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ. Στη συνέχεια, ενώ 4 ρωσικά πλοία ζήτησαν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, 3 από αυτά απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι η Ρωσία δεν ήταν συνδεδεμένη με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και σε ένα επετράπη.


Η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Αιγαίο έφερε στο μυαλό μια αμερικανική επίθεση που έγινε στο Αιγαίο πριν από πολλά χρόνια.

Ήταν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου… Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και οι ΗΠΑ παρέμειναν ασυναγώνιστες ως η μόνη παγκόσμια δύναμη. Σύμφωνα με τον Φουκουγιάμα, το «Τέλος της Ιστορίας» είχε έρθει και ο φιλελευθερισμός είχε θριαμβεύσει. Έπρεπε να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η περίοδος για τις ΗΠΑ ήταν η εποχή της κατάληψης της «δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση στην Τουρκία συμμεριζόταν επίσης τα όνειρα του Ατλαντισμού και ο Οζάλ, που έλεγε ότι «θα έβαζε ένα και θα έπαιρνε τρία», ήθελε να μπει στο Ιράκ με τις ΗΠΑ. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, από την άλλη, έδειξαν αντίσταση. Η παραίτηση του Τορουμτάι Πασά, ο οποίος σχολίασε το σχέδιο, αποκάλυψε τη στάση του στρατού. Τώρα οι ΗΠΑ είχαν μεγάλο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στηρίξει τις δυνάμεις του συνασπισμού που σχηματίστηκαν στον Περσικό Κόλπο. Το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά κανένα πλοίο δεν στάλθηκε στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις με το Ιράκ. Όταν έπεσαν πάνω του δύο αμερικανικά ελικόπτερα, τα σχοινιά σφίγγουν…

Η Τουρκία που δεν έστειλε πλοία στη Βασόρα συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ στον Κόλπο του Σάρου στο Αιγαίο με το αντιτορπιλικό TCG Muavenet. Η ημερομηνία ήταν 2 Οκτωβρίου 1992, γύρω στις 23.00.

Δύο πύραυλοι Sea Sparrow που εκτοξεύτηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Saratoga έπληξαν το TCG Muavenet από τη γέφυρα. Στην επίθεση, πέντε από τους ηρωικούς ναύτες μας, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του πλοίου μας, Αντισυνταγματάρχη Kudret Güngör, μαρτύρησαν και 22 από τους ναύτες μας τραυματίστηκαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Eagleburger έδωσε την είδηση ​​στον Πρέσβη της Ουάσινγκτον Nüzhet Kandemir με τα εξής λόγια: «Βυθίσαμε το πλοίο σας, ζητάμε συγγνώμη»”, αναφέρει το τουρκικό άρθρο.