Babak Taghvaee: ”Στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ αντιμετωπίστηκε το σενάριο πιθανής ρωσικής επίθεσης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”



Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε ο Babak Taghvaee σε νέα ανάλυσή του για το independentpersian.

Τι αναφέρει:

Το πρωί της 15ης Απριλίου του 2020, κατά την διάρκεια άσκησης ”ΗΝΙΟΧΟΣ” στην Ελλάδα, μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle από την 492η Μοίρα Μαχητών της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε προσομοίωση ταχείας αντίδρασης συμμετείχαν στην αντιμετώπιση εισβολής της Ρωσίας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στην πορεία, τα μαχητικά πέταξαν από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στη δυτική Ελλάδα και γρήγορα έφτασαν στην αεροπορική βάση Σούδα στο νησί της Κρήτης. Αφού ”βομβάρδισαν” τον στόχο, επέστρεψαν στην αρχική τους βάση, την Ανδραβίδα.
 
Αυτή η μοναδική άσκηση ήταν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που έκανε η 492η Αερομεταφερόμενη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Άσκησης το 2020, της μεγαλύτερης άσκησης αεροπορικής μάχης στην Ευρώπη. Στην άσκηση συμμετείχαν τουλάχιστον 100 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 81 μαχητικών.

Η αποδυνάμωση της μαχητικής ικανότητας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφενός, και η πολιτική και στρατιωτική σχέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη ρωσική κυβέρνηση, οδήγησαν στο να μετατραπεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη. Μια δύναμη που όχι μόνο προστατεύει τον εναέριο χώρο, τη θάλασσα και τη γη της από εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο έδαφος του ΝΑΤΟ.
 
Πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016, η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ήταν μια από τις πιο σημαντικές βάσεις στη χώρα που θα χρησιμοποιούσε η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση οποιασδήποτε ρωσικής απειλής στην ανατολική επικράτεια του ΝΑΤΟ. Μετά την επιδείνωση των πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, αφού η Τουρκία αγόρασε τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές αεροπορικές βάσεις ως αντικατάσταση του Ιντσιρλίκ.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει συνολικά 219 F-15E Strike Eagles, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων επίθεσης και κρούσης. Μία από αυτές τις βάσεις, ωστόσο, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύουν 54 από αυτά τα μαχητικά.

Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός αερομεταφερόμενων μαχητικών F-15EE Type 48 που εδρεύουν στο Lichen Heath έχουν αναβαθμιστεί κατά τη διάρκεια γενικής επισκευής από τις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναβάθμισης, τα ραντάρ APG-70 20 ετών αντικαταστάθηκαν με προηγμένα ραντάρ PG-82. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα ραντάρ, τα νεότερα ραντάρ επιτρέπουν στα πληρώματα των μαχητικών να παρακολουθούν ιπτάμενους στόχους ταυτόχρονα με επίγειους στόχους παρακολούθησης κ (όπως πλοία, οχήματα, κτίρια). Το νέο ραντάρ παρέχει επίσης στο πλήρωμα τη δυνατότητα να εντοπίζει καλύτερα στόχους εδάφους και πτήσης από πτητικούς στόχους από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από το προηγούμενο ραντάρ λόγω της υψηλής ακρίβειας του.

Αν και η κύρια αποστολή του F-15E είναι επιθετικός και εναέριος βομβαρδισμός, χρησιμοποιείται και για αποστολές αέρος-αέρος. Αυτά τα μαχητικά είναι ικανά να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν πυραύλους αέρος-αέρος κατευθυνόμενους από ραντάρ μέσου βεληνεκούς AIM-120D AMRAAM και κατευθυντήρια υπέρυθρη μικρής εμβέλειας AIM-9X Sidewinder.

Η Άσκηση Ηνίοχος-2222 ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και θα συνεχιστεί έως τις 7 Απριλίου. Ελικόπτερα, 81 μαχητικά αεροσκάφη, πέντε αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και αρκετά αεροσκάφη στενής αεροπορικής υποστήριξης και ανεφοδιασμού των ελληνικών, ισραηλινών, σλοβενικών, αμερικανικών, ιταλικών, γαλλικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεις θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Η άσκηση συμπίμπτει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η άσκηση έχει επικεντρώσει τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε παρόμοιας εισβολής στην νοτιοανατολική πτέρυγα του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Για να συμμετάσχει στην Αερομεταφερόμενη Άσκηση 2020, η 48η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε 11 F-15EE από την 492η Μοίρα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Οι πιλότοι συμμετείχαν σε δεκάδες εκπαιδευτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης πτήσης σε χαμηλό ύψος στις ορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Η πτήση σε χαμηλά υψόμετρα τους βοηθά να κρύβονται από τα ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών και τα εχθρικά αμυντικά συστήματα.

Σημασία της χρήσης ελληνικών αεροπορικών βάσεων από την Αεροπορία των ΗΠΑ αντί του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Ο αντισυνταγματάρχης Daniel Etue, ο οποίος διοικεί την 492η Αερομεταφερόμενη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τους τελευταίους εννέα μήνες, είπε στον αναλυτή το ρόλο των μαχητικών του στην επιχειρησιακή φάση της Άσκησης Ηνίοχος 2022. ”Μεταφέραμε από ένα ευρύ φάσμα αποστολών, αποστολές που πραγματοποιήθηκαν με τη μορφή επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στις οποίες συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροσκαφών. Όταν συμμετέχουμε σε αυτή την άσκηση με τους συμμάχους μας, εξασκούμαστε για να επιτεθούμε σε εχθρικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό αποστολών στενής αεροπορικής υποστήριξης και πτήσεων σε χαμηλά υψόμετρα.”

”Τις πρώτες ημέρες της άσκησης πετάξαμε σε χαμηλό ύψος στις όμορφες και μεγάλες κοιλάδες της περιοχής της Πελοποννήσου με επικεφαλής τα μαχητικά F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην επιχειρησιακή φάση της άσκησης προσομοιώσαμε μια αποστολή ταχείας αντίδρασης, μια αποστολή περίπου 6 έως 8 ωρών, κατά την οποία στάλθηκαν γρήγορα, άοπλα μαχητικά αεροσκάφη F-15 από τη βάση της Ανδραβίδας στην αεροπορική βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης. Τα μαχητικά αφού φόρτωσαν τα πυρομαχικά, πέταξαν στο πεδίο βολής, έριξαν τις βόμβες στον στόχο και επέστρεψαν στη βάση της Ανδραβίδας.”

Η κύρια επιχειρησιακή φάση της Άσκησης θα ολοκληρωθεί στις 18 Απριλίου, μετά την οποία 15 μαχητικά F-15E 48th Fighter Combat Fighter θα επιστρέψουν στην έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι επίσης επιφορτισμένα με τη μεταφορά του προσωπικού εδάφους και του εξοπλισμού συντήρησής του.”


ΠΗΓΗ: directus.gr / infognomonpolitics.gr