Ουκρανία: Για την τελική επίθεση στο Ντονμπάς ετοιμάζονται οι Ρώσοι - «Φύγετε τώρα» λέει το Κίεβο στους κατοίκους



Στο Κίεβο εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου - Αξιωματούχοι καλούν σε άμεση εκκένωση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ - Ουρές δεκάδων χιλιομέτρων σε οδικές αρτηρίες προς δυτικότερες επαρχίες της Ουκρανίας

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα, ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα», γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια «της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού» να απωθήσουν τους Ρώσους.

Ήδη από χθες, χιλιάδες κάτοικοι του Ντονμπάς (επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ) εγκαταλείπουν την περιοχή με κατεύθυνση προς τα δυτικά, εν όψει της επίθεσης που προετοιμάζει εντατικά ο ρωσικός στρατός για κατάληψη εδαφών.

Ουρές μήκους άνω των 70 χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν σε οδικές αρτηρίες προς δυτικότερες επαρχίες της Ουκρανίας, με τον στρατό της χώρας να έχει στήσει σημεία ελέγχου σε όλους τους άξονες εισόδου και εξόδου από την περιοχή.

Η Ρωσία απέσυρε το σύνολο των δυνάμεών της από τη βόρεια Ουκρανία ακριβώς για να εντείνει την επίθεση στο Ντονμπάς, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος εθνικά Ρώσων μειονοτικών της Ουκρανίας και ρωσόφωνων εθνικά Ουκρανών. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζουν την ίδια ώρα την αμυντική οχύρωσή τους στην περιοχή, έχοντας εκεί μερικές από τις πλέον εμπειροπόλεμες μονάδες τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ και λίγο περισσότερο από το 50% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Στόχος τους είναι να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να συνδέσουν την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας διά της ξηράς με τη Ρωσία.