Πολεμική Αεροπορία: Η BAE Systems παρουσίασε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Storm EW για τα F-16 ViperΤο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της βρετανικής ΒΑΕ Systems με επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), με αντικείμενο την παρουσίαση των δυνατοτήτων του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Storm EW (Electronic Warfare) για τα ελληνικά F-16 Viper. Σύμφωνα με την BAE Systems το Storm EW έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει πλήρη κυριαρχία στο πεδίο μάχης. 

Το Storm EW συνδυάζει αμυντικές και επιθετικές τακτικές έτσι ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες δυνατότητες προστασίας του φίλιου αεροσκάφους και προσβολής του εχθρικού. Στη βασική του δομή το σύστημα έχει μια ενιαία αρχιτεκτονική με δυνατότητα του χρήστη να το διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Εκτός του ηλεκτρονικού πολέμου το Storm EW παρέχει και επίγνωση της τακτικής κατάστασης σε τόξο 360ο. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η BAE Systems ενημερώνει επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για τα ελληνικά F-16 Viper. Στις 11 Μαΐου είχε προχωρήσει στην παρουσίαση του της τεχνολογίας DIGAR (Digital GPS Anti-Jamming Receiver) για ασφαλείς εναέριους δέκτες GPS για τα F-16. Το DIGAR παρέχει προστασία των αεροσκαφών από παρεμβολές στο σήμα GPS. Έτσι, παραμένει απρόσκοπτη η χρήση πυρομαχικών που βασίζονται στο GPS.

Να πούμε επίσης ότι εκτός της λύσης Storm EW υπάρχει και η λύση του AN/ALQ-257 IVEWS (Integrated Viper Electronic Warfare Suite) της Northrop Grumman, το οποίο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για δοκιμές πιστοποίησης (έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022). Το AN/ALQ-257 IVEWS είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά σχεδιασμένο για τα F-16 Viper. 

Παρέχει προειδοποίηση ραντάρ σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο, αναγνώριση της απειλής και χρήση αντιμέτρων. Μάλιστα, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε συνεργασία με το ραντάρ AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) των F-16 Viper και, όπως ανακοίνωσε, η Northrop Grumman τα δύο συστήματα συνεργάστηκαν αρμονικά σε πραγματικές συνθήκες και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.